De regresul socialistilor, aflati in plina criza identitara si in mare lipsa de lideri credibili, profita extrema dreapta, din ce in ce mai prezenta in Europa

In urma cu 10 ani, partidele de stanga conduceau in Europa. Ele venisera la putere cu promisiuni legate de „o a treia cale moderna". Astazi, stanga europeana se afla in plina criza, nestiind cum sa raspunda provocarilor globalizarii si profund divizata de rivalitati. Degringolada stangii a dus la ascensiunea extremei drepta, dar si a radicalilor de stanga.

Dovezi ale declinului stangii europene pot fi vazute in sud (Grecia), in est (Polonia) si in vest (Olanda). Dar cu cele mai acute probleme se confrunta Germania si Franta, unde cancelarul conservator Angela Merkel si presedintele Nicolas Sarkozy au preluat idei ale stangii, dar si politicieni din randul acesteia.

Ruptura din partidele de stanga europene este datorata, in parte, „mostenirii" lasate de unii lideri ca Gerhard Schroder si Tony Blair, care si-au transferat partidele spre centru, pentru multi alegatori devenind similari cu rivalii conservatori.

Premierul britanic Gordon Brown simte acut acest lucru de la preluarea functiei, in vara. El este presat de unii dintre laburisti sa schimbe ceva in politica partidului, in conditile in care rivalul conservator, David Cameron, castiga teren prin abordarea problemelor de imigratie si politica taxelor.

Laburistii conduc Marea Britanie de 10 ani, iar Schroder a condus Germania timp de 7 ani, pana cand Merkel l-a invins la diferenta mica, in 2005. „Oamenii s-au saturat", a explicat Daid Denver, profesor de stiinte Politice la Universitatea Lancaster, referindu-se la alegatorii britanici. „Acest guvern a stat la putere prea mult! Conservatorii sunt partidul de opozitie, si cand oamenii se satura, spre aceasta se orienteaza", a subliniat el, citat de Reuters.

Social-democratii germani, in cadere libera

Partidul Social Democrat din Germania (SPD), care, la sfarsitul lunii trecute, a avut un important congres la Hamburg, pentru a-si reinnoi conducerea si programul, ramane la cote foarte scazute in privinta intentiilor de vot.

Social-democratii de centru-stanga din Germania, parteneri in coalitia de la Berlin, vad cum sustinerea lor este in continua scadere, alegatorii preferandu-i pe conservatorii lui Merkel, mai receptivi la problemele populatiei. Ei sunt amenintati si de un nou grup de extrema stanga numit „Die Linke".

Ca si socialistii din Franta, care se lupta sa-si revina din dubla infrangere de anul acesta, la alegerile parlamentare si prezidentiale, SPD este extrem de afectat de un conflict intern intre moderati, care sustin o reforma a statului providenta si cei aflati mult mai de stanga, pe care o apara cu orice pret.

Formatiunea a intrat in criza inainte de castigarea ultimului mandat de Gerhard Schroder, dar agonia s-a declansat dupa de a intrat in actuala coalitie de guvernare de la Berlin, unde toate foloasele sunt culese de cancelarul Angela Merkel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.