Franta paralizata de greve reprezinta primul test important pentru noul presedinte, care a promis ruptura de caile gresite ale trecutului.

Nicolas Sarkozy a venit la putere in acest an cu promisiunea de a dezvata Franta de proastele obiceiuri ale trecutului: santajul sindical si traditionala solidaritate a publicului cu "muncitorii". Acum a venit momentul confruntarii.

"Les cheminots", cum sunt numiti lucratorii din caile ferate, sunt mandri de reputatia lor de "sperietori" ale reformei guvernelor. Ultima data cand un guvern a incercat sa umble la "regimul special" al pensiilor, in 1995, Franta a fost paralizata timp de trei saptamani, dupa care au urmat alegeri anticipate ce i-au adus la putere pe socialisti. Jacques Chirac, care venise la putere cu promisiunea de a vindeca tara de "scleroza" economica, a fost nevoit sa retraga propunerea de a anula "regimul special" al pensiilor. Grevele au costat tara 0,3 % din PIB.

Deosebirea este ca, in 1995, publicul i-a sustinut pe grevisti, iar acum sondajele arata ca acesta este mai degraba de partea lui Sarkozy. El a fost ales cu un mandat de a rupe legatura cu trecutul si dupa o campanie in care a afirmat in repetate randuri ca va aboli "regimurile speciale"si "cultura protestelor".

„Regimul special" al pensiilor, simbol al rezistentei la reforma

Abolirea pensiilor speciale nu este cea mai presanta masura pentru Franta in acest moment, afirma analistii, insa persistenta "regimului special" a devenit un simbol al rezistentei tarii la reforma. Anularea lui este emblematica pentru un aspect subliniat in repetate randuri de Sarkozy in campania electorala: pensionarea timpurie si saptamana de lucru de 35 de ore inseamna ca in Franta se munceste mai putin decat in alte tari.

Potrivit statisticilor OECD, francezii muncesc in medie 617 ore pe an, comparativ cu 800 de ore de lucru in alte tari europene. Sistemul special de pensii se aplica pentru circa 500.000 de lucratori din 16 sectoare, cel mai mare numar de beneficiari (360.000) fiind in caile ferate. El reprezinta 6% din bugetul pensiilor de stat si provoaca pierderi bugetare de 5 miliarde de euro/an. Angajatii privilegiati contribuie la bugetul de pensii numai 37,5 ani, comparativ cu 40 de ani, cat contribuie ceilalti angajati.

Sarkozy vrea sa uniformizeze durata de contributie la fondul de pensii la 40 de ani. O alta masura contestata de grevisti este reducerea numarului functionarilor publici. Sarkozy sustine ca cele peste cinci milioane de oameni din sectorul public sunt prea multi. Proiectul prevede ca unul din doi functionari publici iesiti la pensie nu va fi inlocuit, in timp ce alti angajati vor fi stimulati sa iasa din sistem. Sarkozy a inceput prin "subtierea" propriului sau cabinet, care este acum dimensionat la jumatate fata de cel al predecesorului sau Jacques Chirac.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.