Olanda nu-si exprima punctul de vedere asupra deciziei Italiei de a expulza cetateni romani, inainte ca Bruxelles-ul sa se pronunte in acest caz.

Intrebat de BBC daca pozitia Olandei va fi aceeasi cu cea a Comisiei Europene, purtatorul de cuvant al ministrului olandez de externe, Bart Rijs, a ezitat sa dea un raspuns clar.

El a spus ca in final guvernul de la Haga e liber sa aiba propriul sau punct de vedere, insa Olanda asteapta mai intai ca Uniunea Europeana sa se pronunte asupra compatibilitatii decretului cu legislatia europeana.

Bart Rijs a mai declarat pentru BBC ca expulzarea cetatenilor dintr-un alt stat al Uniunii este o masura destul de puternica, pe care Olanda nu o ia cu usurinta.

Dreptul la libera circulatie

Expulzarea trebuie sa se intample numai cand "exista un pericol concret si actual, iar decizia sa fie luata judecand fiecare caz in parte, si nu ca o masura colectiva - in special atunci cand este vorba despre o minoritate care sufera de discriminare in cadrul Uniunii Europene", a precizat domnul Rijs.

Purtatorul de cuvant n-a vrut sa precizeze daca se refera la minoritatea roma.

n acelasi timp, a mai spus el, Olanda considera ca fiecare stat membru trebuie sa se foloseasca de posibilitatea de a-i expulza pe cetatenii altui stat membru, in caz ca acestia reprezinta o amenintare pentru tara care-i gazduieste.

Conform oficialului olandez, o astfel de masura trebuie luata doar in concordanta cu legislatia europeana.

Bart Rijs a mai spus ca, pentru Olanda, dreptul la libera circulatie este una din cele mai importante realizari ale Uniunii Europene.

Proiect-pilot la Rotterdam

Guvernul de la Haga ezita asadar sa exprime o pozitie clara fata de decizia Italiei.

Rugat sa comenteze pe scurt subiectul in cadrul unei intalniri cu presa straina de la Haga, premierul Olandei, Jan Peter Balkenende, a spus ca intrebarea trebuie adresata ministrului sau de externe.

Desi ministrul olandez al justitiei, Hirsch Ballin, spunea saptamana trecuta la Bruxelles ca "Olanda nu va urma exemplul Italiei", un purtator de cuvant de la Ministerul Justittiei, Dorothee van Kempen, a declarat vineri la BBC ca ministrul nu a vrut sa spuna intocmai acest lucru si a fost citat gresit de presa olandeza.

Intrebata de BBC ce a vrut sa spuna exact ministrul, Dorothee van Kempen a precizat ca domnul Ballin s-a referit la un proiect-pilot lansat acum cateva luni in regiunea Rotterdam.

Proiectul se axeaza chiar pe expulzarea de pe teritoriul Olandei a altor cetateni ai UE care comit acte infractionale.

Serviciul de Imigrare si Naturalizare (IND) din cadrul Ministerului Justitiei, care se ocupa de cetatenii straini, poate declara o persoana ca fiind indezirabila in Olanda.

Desi IND-ul ar putea expulza persoana respectiva, acest lucru nu se intampla inainte ca o instanta sa judece cazul.

"Masura de expulzare este luata doar pe baza deciziei judecatorilor", a precizat doamna Van Kempen.

Ea a mai spus ca ministrul nu a criticat decizia Italiei si nici nu s-a referit la cetatenii romani in mod special.

"Hirsch Ballin a explicat doar felul in care Olanda abordeaza problema expulzarilor in cadrul Uniunii Europene", a mai spus purtatoarea de cuvant.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.