In Bangladesh a fost declansata o uriasa operatiune umanitara, in incercarea de a se ajunge la supravietuitorii unui puternic ciclon care s-a abatut asupra sudului si centrului tarii joi seara.

Guvernul a anuntat ca pana acum s-au gasit 1.595 de cadavre, dar autoritatile spun ca bilantul victimelor ar putea creste pe masura ce echipele de salvare ajung in zonele izolate si evalueaza situatia.

Accesul in unele din zonele cele mai grav afectate este ingreunat de faptul ca drumurile sunt blocate de sfaramaturi si aluviuni, iar alimentarea cu curent electric si liniile telefonice nu functioneaza.

Ciclonul a distrus sau avariat zeci de mii de locuinte. Potrivit oficialitatilor, in multe zone a fost de asemenea distrus aproape tot orezul care urma sa fie recoltat, iar fermele de creveti si alte culturi au fost pur si simplu luate de ape.

Furtuna s-a abatut asupra tarii joi seara, cu viteze ale vantului de pana la 240 de kilometri pe ora.

Ajutoare de urgenta

Ciclonul Sidr a fost cel mai distrugator din ultimul deceniu

O oficialitate a Programului ONU pentru Hrana a spus ca e nevoie urgenta de alimente, tablete de purificare a apei si medicamente.

Programul ONU trimite un transport de biscuiti cu valoare energetica foarte ridicata pentru 400.000 de persoane.

In Bangladesh, dupa ciclonul din 1970, care a ucis peste jumatate de milion de persoane, a fost pus la punct un sistem de avertizare timpurie in caz de furtuna.

De asemenea, s-a construit o retea de adaposturi anti-ciclon.

Ca urmare a acestor masuri - spun oficialitatile - s-a redus numarul celor care au cazut victima cicloanelor.

Sudul statului Bangladesh este in fiecare an lovit de cicloane si inundatii, dar ciclonul Sidr este cea mai distrugatoare furtuna care a afectat tara in ultimul deceniu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.