De la inceputul anilor 1990, in rasaritul continentului au izbucnit dispute legate de memoriale si grupuri statuare

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in statele foste satelite s-au petrecut schimbari fundamentale. Odata cu acestea, tari precum Estonia, Bulgaria, Cehia sau Polonia au hotarat sa „scape" de monumentele eroilor sovietici din cele mai importante orase.

Kremlinul a reactionat cu vehementa impotriva "lipsei de respect fata de luptatorii care au contribuit la eliberarea lor de fascisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial". Analistii considera ca inrautatirea relatiilor Rusiei cu unele tari est-europene din cauza demolarii monumentelor militarilor sovietici reflecta contradictia profunda dintre aspiratiile lor, dupa apropierea de Uniunea Europeana.

La inceputul lunii noiembrie, orasul Plovdiv, din Bulgaria, a sarbatorit a 50-a aniversare a monumentului soldatului sovietic eliberator, supranumit "Aliosa", relateaza Ria Novosti. La ceremonie au fost invitati fosti luptatori din cel de-al Doilea Razboi Mondial, reprezentanti ai autoritatilor locale, diplomati rusi si chiar modelul lui Aliosa, Alexei Skurlatov, un veteran de 85 de ani care traieste in Altai (Siberia).

Monumentul ar fi putut sa nu atinga niciodata "aniversarea de aur". Autoritatile locale au avut intentia sa-l demonteze, inainte chiar ca autoritatile estoniene sa fie preocupate de ideea de a se debarasa de un alt monument al soldatului sovietic.

Scandalul „soldatului de bronz"

„Razboiul monumentelor" a atins punctul culminant primavara trecuta, cand prim-ministrul estonian, Andrus Ansip, a decis ca ar trebui sa gaseasca un "amplasament mai convenabil" pentru "soldatul de bronz" si l-a transferat din centrul capitalei intr-un cimitir.

Toata lumea cunoaste con­secintele acestei initia­tive care viza "restabilirea dreptatii istorice": manifestatii nocturne ale comunitatii rusofone, dispersate de politie, proteste ale Moscovei, incercuirea ambasadei estoniene de la Moscova de catre "tineretul patriotic".

Insusi presedintele Vladimir Putin si-a exprimat o serioasa preocupare cu privire la mutarea monumentului. Pe de alta parte, ministrul eston de externe, Urmas Paet, a acuzat Federatia Rusa de declaratii provocatoare si amestec in afacerile interne ale tarii sale.

Un „razboi" inceput in anii 1990

De la inceputul anilor 1990, "razboiul monumentelor" a izbucnit in cvasitotalitatea tarilor din Europa centrala si de est. Inscriptii cum ar fi "Afara cu rusii!" si svastici au aparut pe monumentul sovietic de la Riga, ca si steaua lui David pe o statuie ridicata in parcul Treptow din Berlin.

O piesa de lemn inscriptionata cu o svastica a fost amplasata pe placa comemorativa a statuii soldatului eliberator de la Guterfeld (in apropiere de Postdam). Monumentul maresalului Koniev din Cracovia (Polonia) a fost demontata.

Autoritatile au vrut sa inlocuiasca memorialul dedicat "celor 600.000 de soldati sovietici care au murit pentru eliberarea Poloniei" cu un monument dedicat lui Ronald Reagan. si la Budapesta a fost lansata o campanie pentru mutarea monumentului inchinat soldatilor sovietici. "Asociatia mondiala a ungurilor" a propus organizarea unui referendum pe acest subiect si a adunat 200.000 de semnaturi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.