Planurile Washingtonului de a amplasa in Polonia si Cehia componente ale unui sistem defensiv anti-racheta continua sa starneasca iritare la Moscova - si in seria declaratiilor care reflecta aceasta iritare par sa se inscrie si remarcile facute de comandantul fortelor de rachete si de artilerie ale Rusiei, care a sugerat ca Moscova ar putea amplasa rachete cu raza scurta de actiune in Belarus, daca Statele Unite merg mai departe cu intentiile lor.

Declaratiile generalului Zaritki, citate de agentiile ruse de presa, s-au referit in mod expres la cel mai nou tip de racheta ruseasca - Iskander - proiectata sa transporte un focos conventional.

Belarus spusese anterior acestor remarci ca intentioneaza sa isi reechipeze fortele cu acest tip de racheta.

Intrebat daca rachetele ar putea fi desfasurate ca raspuns la planul american de a construi un scut anti-racheta, cu baze in Polonia si Cehia, generalul Zaritki a raspuns, potrivit agentiei Itar Tass: "De ce nu ? in conditiile adecvate si cu acordul corespunzator al Belarus, este posibil".

Inaltul oficial militar, care comanda fortele de rachete si de artilerie ale Rusiei, a mai spus ca orice actiune provoaca inevitabil si o reactie. adaugand ca acesta ar fi cazul si cu planul american de a construi interceptoare de rachete in Polonia si o baza de radare in Cehia.

Dupa cum spune corespondentul BBC la Moscova, declaratiile facute de generalul Zaritki reprezinta o noua mutare dintr-un duel verbal aprig.

Americanii declara ca sistemul pe care doresc sa il construiasca e menit sa ii protejeze, pe ei si pe aliatii lor europeni, de eventuale atacuri cu racheta din partea unor regimuri imprevizibile, precum Iranul.

Obiectia Rusiei este ca prin instalarea unor componente ale acestui sistem in Polonia si Cehia, propriul sau sistem defensiv ar putea fi amenintat.

Si, in pofida asigurarilor date de Washington, rusii nu s-au aratat convinsi de necesitatea prezentei scutului anti-racheta in Europa.

In luna octombrie, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comparat planurile americane cu criza rachetelor din 1962, care a adus Statele Unite si Uniunea Sovietica in pragul unui razboi nuclear, din cauza rachetelor sovietice din Cuba.

"Pentru noi, din punct de vedere tehnologic, situatia este similara", declara in Portugalia Vladimir Putin, la intalnirea cu liderii europeni.

Presedintele Putin a adaugat insa ca Rusia si Statele Unite nu mai sunt acum dusmani, ci parteneri.

El mai spunea ca Rusia a facut o serie de propuneri in domeniul securitatii, propuneri care isi asteapta raspunsul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.