Rusia ar putea amplasa rachete tactice Iskander in Belarus, in replica la scutul american antiracheta, a informat Itar-Tass, citand un general, relateaza NewsIn.

Intrebat daca ar putea fi desfasurate rachete in replica la scutul american antiracheta, generalul Vladimir Zaritki, seful fortelor de artilerie ruse, a spus: "De ce nu? In conditii propice si cu acordul corespunzator al Belarusului, este posibil".

"Orice actiune produce in mod inevitabil o reactie", a spus generalul. "Si chiar asa se intampla cu elementele scutului american antiracheta in Cehia si Polonia", a precizat generalul rus.

Rachetele Iskander pot transporta o incarcatura de 480 de kilograme pe o distanta de pana la 400 kilometri. Generalul a spus ca aceste rachete nu sunt pe deplin in conformitate cu Tratatul fortelor nucleare cu raza de actiune intermediara (INF). "Daca Rusia ar decide sa se retraga din INF, am spori capacitatile militare ale acestor rachete, inclusiv raza lor de actiune", a subliniat generalul.

Statele Unite vor sa amplaseze zece interceptoare de rachete in Polonia si un radar in Cehia in cadrul scutului antiracheta, menit sa contracareze o amenintare din partea unor state problematice, ca Iranul. Rusia respinge insa, categoric acest proiect.

In iulie, Moscova a propus americanilor folosirea in comun a radarului din Azerbaidjan, ca alernativa la scut. Secretarul american al apararii Robert Gates a declarat insa, luna trecuta la Moscova, ca acest radar nu poate inlocui scutul. Aceasta declaratie i-a nemultumit pe oficialii rusi, motiv pentru care se gandesc la alternativa rachetelor Iskader care ar putea fi amplasate in Belarus.

Intrebat daca raza de actiune a rachetei pe care vor sa o amplaseze in Belarus, ar putea fi modificata la peste 500 kilometri, lucru interzis de INF, generalul Zaritki a raspuns: "Cine stie ce ar putea ordona patria?".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.