Erika Feller, responsabil al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, care s-a deplasat recent in Siria, a subliniat numarul tot mai mare de acte numite, pudic, "casatorii pe timpul unui week-end". Potrivit oficialului, familiile isi ofera fiicele "pentru o ceremonie traditionala" de casatorie pentru un week-end unor barbati dispusi sa plateasca, iar "divortul are loc duminica, potrivit riturilor traditionale".

"Nu este numita oficial prostituitie, dar este vorba despre sex pentru supravietuire", a declarat Feller si a subliniat ca aceste femei sunt mai ales cele ramase fara sot, care trebuie sa aiba grija de copii si nu au alta optiune.

In termeni generali, Erika Feller a spus ca "irakienii constituie marea parte a refugiatilor" in prezent si a spus ca 1,4 milioane de refugiati irakieni se afla in Siria si formeaza "o populatie extrem de vulnerabila".

Potrivit comisariatului, 4,2 milioane de irakieni au fugit din tara de la invazia din martie 2003. Agentia estimeaza ca 750.000 de irakieni au fugit in Iordania, iar restul se afla in Egipt, Iran sau Liban.