In cadrul unei gale speciale, Rusia l-a sarbatorit pe agentul dublu din timpul Razboilui Rece, George Blake, care a implinit duminica 85 de ani, informeaza NewsIn.

Blake a fost agent secret in Marea Britanie in perioada 1944 pana in 1961, cand a fost condamnat la 42 de ani in inchisoare, dupa ce a pledat vinovat pentru acuzatia de spionaj in beneficiul URSS. Blake a evadat din inchisoarea din Londra in 1966 si a trait la Moscova de atunci.

Serviciul pentru informatii externe al Rusiei, SVR - urmasul celebrului KGB - l-a sarbatorit pe Blake la o gala speciala, la sediul serviciului, ieri seara, a informat SVR.

Directorul SVR, Mihail Fradkov, l-a decorat pe Blake cu Ordinul Prieteniei si a citit mesaje din partea conducerii Rusiei, a informat agentia Interfax, care l-a citat pe purtatorul de cuvant al serviciului, Serghei Ivanov. "Importanta informatiilor furnizate de Blake nu poate fi subestimata", a declarat Ivanov.

In 1953, Blake a informat serviciul secret sovietic cu privire la planurile britanice si americane de a construi un tunel in zona ocupata de rusi a Berlinului, pentru a ajunge la liniile de comunicatii de la sediul armatei sovietice. Sovieticii au aflat informatii cu privire la tunel in 1956, cand acesta era operational de aproape un an. Insa doar dupa arestarea lui Blake in 1961 au aflat serviciile occidentale ca Moscova folosea informatiile furnizate de Blake pentru a le dezinforma.

"Datorita lui Blake, URSS a evitat probleme politice si militare serioase, pe care Statele Unite si Marea Britanie le-ar fi putut produce, daca ar fi reusit in aceasta operatiune pe scara mare, cunoscuta sub numele "Tunelul din Berlin", a declarat Ivanov.

"Niciodata nu am constientizat acest lucru", a declarat Blake, comentand laudele SVR. "Insa este foarte dificil sa vezi astfel de lucruri (tunelul din Berlin) in imaginea de ansamblu", a spus el. Intrebat daca atitudinea fata de el in Rusia capitalista condusa de fostul agent KGB Vladimir Putin este diferita de cea din timpul URSS, el a spus: "O, nu, nu, nici pe departe". Blake a recunoscut ca a furnizat URSS numele a sute de agenti britanici de-a lungul timpului.

Blake a lasat trei copii in Marea Britanie cand a evadat din inchisoare in urma cu aproape patru decenii si si-a facut o noua familie la Moscova. "Ma simt foarte norocos ca am trait pana la aceasta varsta, ca sunt sanatos, dar si ca am avut o viata implinita, interesanta si, pana la urma, fericita", a declarat fostul agent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.