Tiraspolul si Chisinaul, pe aceeasi lungime de unda in privinta Bucurestilor . Voronin reia tezele Kominternului
Dupa ce au iritat Rusia, bazele americane din Romania si Bulgaria au inceput sa deranjeze si in stanga Nistrului. Grabindu-se sa sara in apararea retragerii din CFE a partii ruse, autointitulatul ministru de externe transnistrean, Valeri Litkai, a declarat, pentru presa moscovita, ca "Romania si Bulgaria sunt puricii la care SUA recurg pentru a pisca ursul rus". Intre timp, liderul comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, si-a reluat ofensiva verbala la adresa Bucurestilor, de data aceasta prin intermediul presei romane, calificand Romania drept "ultimul imperiu din Europa", care "baga cu sila" tot felul de lucruri in Republica Moldova, sponsorizand Opozitia de peste Prut.

In timp ce SUA se instaleaza fara probleme in Romania si Bulgaria - "puricii la care recurg americanii pentru a pisca ursul rus"- Occidentul si Republica Moldova cer Rusiei, fara nici un temei legal, sa-si retraga trupele si patrimoniul din Transnistria, s-a scandalizat, intr-un interviu publicat in editia de ieri a cotidianului moscovit Vremea Novostei, "ministrul de Externe" tiraspolean, Valeri Litkai. Apreciind ca partea rusa si-a indeplinit obligatiile ce ii reveneau prin Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE), a carui inghetare a fost votata, saptamana trecuta, de Duma, pretinsul sef al diplomatiei transnistrene a sugerat oficialilor moscoviti sa initieze instalarea unor baze in Crimeea si Georgia, respectiv sa transforme contingentului de militari stationat in stanga Nistrului intr-o adevarata baza militara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.