Ieng Sary, fost ministru de externe in regimul Khmerilor Rosii, si sotia sa Ieng Thirith, au fost arestati ieri, in capitala Cambodgiei pentru "crime impotriva umanitatii", potrivit tribunalului sustinut de ONU, informeaza NewsIn.

"Astazi, Ieng Sary si Ieng Thirith au fost arestati in urma emiterii unui mandat de arestare pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi in cazul lui Ieng Sary si pentru crime impotrvia umanintatii in cazul lui Ieng Thirith", potrivit unui comunicat al tribunalului.

In urma cu 30 de ani, in Cambodgia, puterea era preluata de khmerii rosii, avandu-l in frunte pe Pol Pot. In cei patru ani cat s-au aflat la putere, khmerii rosii au dus o politica de o barbarie putin intalnita, ucigand aproape doua milioane de persoane, dintr-un total de opt.

Sute de mii de persoane - practic intreaga clasa mijlocie au fost torturate si executate. Puteai fi ucis - cum s-a si intamplat de multe ori - doar daca stiai cateva cuvinte in franceza. Multi altii au murit de boli, foamete si munca silnica.

Natiunile Unite incearca acum sa ii aresteze pe cei care se fac vinovati pentru aceste orori in Cmbodgia, insa multi din fostii locotenti ai lui Pol Pot, care a murit in 1998, sunt batrani, iar unii dintre ei infirmi. Desi, traiesc in Cambodgia in deplina libertate, primul ministru Hun Sen afirma ca este posibil ca multi din ei sa moara inainte de a ajunge vreodata in instanta.

Doi dintre capii regimului Ieng Sary, in varsta de 78 de ani si Ieng Thirith au fost capturati astazi, la resedinta lor din Phnom Penh.

Ieng Sary a fost unul dintre principalele cadre ale fostului regim ultramaoist, in timp ce Ieng Thirith a fost ministru al afacerilor sociale in timpul Khmerilor Rosii.

Inca din luna iulie, existau informatii ca cei doi s-ar afla pe o lista de cinci suspecti care ar putea fi judecati de tribunalul international, infiintat in iulie 2006 si care a inculpat deja doua foste cadre ale Khmerilor Rosii ("Douch" in iulie si Nuon Chea in septembrie) pentru crime impotriva umanitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.