Regele Spaniei a rabufnit la acuzele de fascism si sustinere a unei lovituri de stat aduse de Chvez fostului premier Aznar.
Summitul ibero-american, desfasurat saptamina trecuta in capitala chiliana Santiago, s-a incheiat cu o altercatie intre liderul populist venezuelan Hugo Chavez si regele Spaniei, Juan Carlos I. Venerabilul monarh nu si-a putut retine nervii si i-a aruncat lui Chavez un furios „De ce nu taci?“, in timp ce presedintele Venezuelei il acuza de „fascism“ pe fostul premier spaniol Jose Maria Aznar. Imediat dupa altercatie, suveranul a parasit sala. El a revenit insa pentru ceremonia de incheiere a summitului, sponsorizat in mare parte de Spania, avind in vedere imensele interese economice ale Madridului in America Latina, unde Spania este al doilea investitor dupa SUA.

Acuzele la adresa lui Aznar, un sustinator al politicii SUA, au inceput inca de la debutul summitului. „Un fascist nu este om, un sarpe este om in mai mare masura decit un fascist“, a sustinut Chavez, acuzindu-i atit pe Aznar, cit si pe Papa, UE si oamenii de afaceri spanioli ca au sprijinit lovitura de stat din 2002, menita sa-l inlature de la putere. Actualul premier spaniol, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, i-a cerut lui Chavez sa dea dovada de „respect fata de cei alesi in mod democratic“, insa fara succes. La scurt timp, fostul premier Aznar le-a multumit monarhului si premierului pentru dovada de solidaritate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.