Un post tv canadian a transmis un documentar ce evoca experimentele nucleare facute de armata pe cobai umani.

In 1957, 40 de militari canadieni au servit drept "material de studiu" pentru efectele deflagratiilor radioactive. 50 de ani mai tarziu, un documentar incearca sa faca lumina asupra evenimentelor de atunci. Guvernul canadian continua sa taca.

Filmul documentar poar­ta semnatura produ­ca­to­­­ru­lui Eric Ruel, care de­tine in Montreal firma "Productions de la Ruelle inc.", specializata in realizarea unor pelicule de scurtmetraj, dar si a unor filme cu subiecte de mare interes. "Bombes a retardements" ("Bombe cu efect intarziat"), prezentat pe posturile canadiene Global Television si Canal D, a fost realizat cu ajutorul a trei veterani, care au ramas cu sechele grave in urma experientelor nucleare prin care au fost nevoiti sa treaca.

"Ei sunt norocosi", spune Ruel, "pentru ca cei mai multi dintre soldati au murit de mult". Acum 10 ani, echipa lui Ruel a descoperit, intr-o biblioteca publica, un articol decupat dintr-un ziar vechi referitor la soldatii canadieni trimisi, in 1957, in desertul Nevada, alaturi de alti militari americani. in urma acestei descoperiri, Ruel a inceput sa "faca sapaturi" referitoare la aceasta misiune "top secret".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.