Prim-ministrul ceh Stanislav Gross si-a pierdut majoritatea parlamentara, dupa ce principalul sau partener de coalitie, Partidul Crestin-Democrat, a decis sa iasa de la guvernare.

Liderul crestin-democrat Mirosav Kalusek a cerut demisia premierului, dupa ce acesta nu a putut explica de unde a avut bani pentru a-si cumpara un apartament de lux in Praga, cu cinci ani in urma. Kalusek a anuntat ca partidul sau va vota impotriva guvernului, astazi, cind este de asteptat ca parlamentul sa dea un vot de neincredere cabinetului Gross. Prim-ministrul a declarat insa ca intentioneaza sa isi pastreze functia, atit timp cit propria sa formatiune social-democrata il va sustine.

Guvernul poate supravietui insa numai daca are sprijinul comunistilor. Acestia aveau ieri programata o intilnire, in cursul careia urmau sa stabileasca ce pozitie sa adopte. Crestin-democratii au decis, miercuri, sa se retraga de la guvernare si au cerut celor trei ministri pe care ii au in cabinet sa demisioneze din functiile pe care le ocupa. Presedintele formatiunii crestin-democrate a afirmat ca scandalul Gross a aruncat in derizoriu sistemul politic al tarii. "Premierul nu a ezitat sa ia ostatica democratia din cauza problemelor lui personale", a declarat Kalusek, care a adaugat ca partidul sau nu se poate asocia cu astfel de practici si nu isi poate asuma raspunderea politica pentru ele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.