Presa internationala a preluat, in noaptea de miercuri spre joi, informatiile despre inregistrarea difuzata de Al-Jazeera, in care sunt prezentati cei trei ziaristi romani rapiti in Irak. CNN a transmis imaginile cu cei patru ostatici, incadrati de doua persoane inarmate, precizand ca Departamentul de Stat american a confirmat faptul ca printre persoanele rapite se numara si un cetatean american. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a refuzat sa ofere detalii suplimentare, dar a cerut "eliberarea imediata si in siguranta a tuturor ostaticilor din Irak".

CNN reaminteste ca, in Romania, Ministerul de Externe si principalul serviciu de informatii au creat o echipa de investigare a rapirii, iar presedintele Traian Basescu si-a exprimat ingrijorarea. Surse occidentale citate de CNN afirma ca ambasadorul roman in Irak a strans obiectele personale ale romanilor, care, in momentul rapirii, se aflau in Irak de trei zile si intentionau sa mai ramana inca doua zile. O stire United Press International, preluata de Washington Times, reaminteste despre mesajul transmis de Marie-Jeanne Ion, in care aceasta cere ajutor si anunta ca ziaristii au fost rapiti.

Mai multe ziare au preluat stirea Reuters care afirma ca ziaristii romani au fost rapiti in timpul unei vizite a presedintelui roman in Afganistan si Irak, unde Romania, aliat al Statelor Unite, a trimis 800 de militari. De asemenea, agentia precizeaza ca ostaticii, imbracati in blugi, par a fi intr-o stare de sanatate buna si adauga ca "rapirile par sa nu fi provocat nici o reactie violenta privind rolul Romaniei in Irak".De asemenea, agentia reaminteste ca in Irak au fost rapiti, in ultimul an, mai mult de 150 de cetateni straini, majoritatea fiind eliberati in urma negocierilor sau a platii unei rascumparari. Totusi, o treime dintre ostatici au fost ucisi.

Associated Press, ale carei informatii au fost preluate de multe posturi de televiziune americane, afirma ca Al-Jazeera a precizat, in prezentarea inregistrarii, ca grupul care i-a rapit pe ziaristi nu s-a prezentat si nici nu a anuntat vreo revendicare. Agentia adauga ca autenticitatea inregistrarii nu a putut fi verificata. La randul sau, AFP afirma ca ziaristii romani s-au prezentat, pe rand, in inregistrarea difuzata de Al-Jazeera. "intr-o copie a inregistrarii, difuzata in repetate randuri in noaptea de miercuri spre joi de televiziunile romane, Marie-Jeanne Ion neaga faptul ca rapitorii ar fi cerut o rascumparare pentru eliberarea ostaticilor.

France Presse il citeaza si pe directorul de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, care s-a declarat multumit ca i-a vazut pe ziaristi in viata si a apreciat ca "rapitorii nu sunt amatori". La randul sau, site-ul aljazeera.net il citeaza pe purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, care confirma faptul ca printre ostatici se afla si un cetatean american si precizeaza ca autorii rapirii nu s-au identificat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.