Un studiu al Consiliului European pentru Relatii Internationale avertizeaza ca Rusia va dicta strategia economica si politica a Europei.

In ciuda unei economii de 15 ori mai mari, a unui buget al apararii de 7 ori peste cel rus si a unei populatii de trei ori mai numeroase, UE a ajuns sa se comporte nu ca un partener, ci ca un subordonat al Rusiei lui Vladimir Putin, principala cauza fiind lipsa de unitate a statelor europene si lipsa de incredere in institutiile comunitare, precizeaza un studiu asupra relatiilor Rusia-UE elaborat de Consiliul European pentru Relatii Internationale (CERI).

In timpul celor doua mandate prezidentiale ale lui Vladimir Putin, Rusia a abordat relatia cu UE dupa principiul „divide et impera“. Moscova a avut 11 dispute bilaterale cu statele UE, nu insa cu Uniunea in ansamblu. Tot bilaterale sint si importantele contracte energetice semnate de Rusia cu Germania, Italia, Bulgaria, Ungaria sau Austria. Moscova si-a folosit marii magnati pentru a intari relatiile politice cu statele-cheie ale UE. Companiile energetice rusesti au stabilit parteneriate cu colosi precum E.ON si BASF in Germania, ENI in Italia, GDF si Total in Franta, precum si Gasunie in Olanda.

Sub presiunea acestei noi politici a Kremlinului, statele UE au ales sa devina fie parteneri ai Rusiei, fie adversari. Potrivit studiului citat, Grecia si Cipru au devenit „caii troieni“ ai Rusiei in cadrul UE. Explicatia este ca Grecia importa 75% din gazele naturale din Rusia, iar offshore-urile cipriote reprezinta cel mai mare investitor in economia ruseasca. De aceea cele doua tari, alaturi de Slovacia, s-au opus constant masurilor protectioniste propuse de Bruxelles in fata invaziei companiilor ruse de stat. La polul opus se afla „razboinicele“ Polonia si Lituania. Adversitatea acestor state fata de Rusia pare aproape sinucigasa, o data ce Gazprom furnizeaza 70% din gazele naturale ale Poloniei si 100% din gazele naturale si 90% din petrolul Lituaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.