Politia georgiana a folosit gaz lacrimogen si tunuri cu apa impotriva manifestantilor din centrul capitalei Tbilisi, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fata locului.

Ciocniri intre fortele de ordine georgiene si manifestanti ai opozitiei s-au produs ieri, la cateva ore dupa ce fortele de ordine pusesera capat protestului din fata Parlamentului, care a durat mai multe zile.

Incidentele s-au produs cand manifestantii incercau sa forteze un cordon al politiei care bloca accesul pe bulevardul Rustaveli, artera centrala ce duce spre Parlament. Sutele de politisti desfasurati au inceput sa isi foloseasca bastoanele. Cei circa 2.000 de manifestanti ostili presedintelui prooccidental Mihail Saakasvili au ripostat aruncand cu pietre, sticle si bete.

Cu cateva ore mai devreme, in jurul orei locale 8.00 (6.00 ora Romaniei), circa 1.000 de politisti au intervenit pentru a-i imprastia pe cei 100 de manifestanti ramasi peste noapte in fata Parlamentului.

Saakasvili, un aliat apropiat al Statelor Unite, se confrunta de mai multe zile cu cea mai ampla miscare de contestare de la inceputul mandatului. Opozitia il acuza de autoritarism si de esecul de a combate eficient saracia si coruptia. Zeci de mii de persoane au protestat zilnic inca de la sfarsitul saptamanii trecute.

Saakasvili nu a fost vazut in public de la declansarea protestelor, dar a respins cererile opozitiei intr-un discurs inregistrat si difuzat la televiziune duminica seara, informeaza NewsIn.

Protestele au fost declansate de arestarea unui fost ministru al apararii, Irakli Okruasvili, devenit membru al opozitiei dupa ce a fost demis. Okruasvili il acuzase public pe Saakasvili ca a ordonat eliminarea unor personalitati. Arestat, el a fost eliberat dupa ce a retractat public acuzatiile. Luni, fostul ministru al apararii a declarat ca a fost fortat sa reatraga acuzatiile si sa plece din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.