Uniunea Europeana va ramane ani buni de zile in aceeasi formula cu 27 de state membre, reiese din raportul Executivului comunitar pentru statele candidate, dat, ieri, publicitatii.

Mai exact, Colegiul Comisarilor nu prevede o noua aderare la UE decat pe termen mediu sau lung, informeaza AFP. „tarilor din Balcani ( de Vest-n.r.) si Turciei nu li se ofera o perspectiva de a deveni membre ale UE odata ce vor indeplini conditiile stabilite. Avand in vedere stadiul actual de pregatire a acestor tari, aderarea lor ar trebui sa aiba loc pe termen mediu sau lung”.

Reformele in Balcanii de vest, in ritmul melcului

In Balcanii de Vest (Croa­tia, Macedonia, Albania, Mun­te­negru, Bosnia-Hertegovina si Serbia), Executivul de la Bruxelles noteaza ca, „procesul de reforma a fost incetinit” in 2007 si cere ca autoritatile nationale sa faca eforturi pentru ameliorarea sistemelor judiciare si a luptei impotriva coruptiei, fenomen „care ramane larg raspandit si profund inradacinat in societate”. Croatia, singura tara din Balcani care a inceput negocieri de aderare cu UE in octombrie 2005, a primit cele mai bune remarci din partea Comisiei, care sustine ca in 2008 sunt posibile „progrese importante in negocierile de aderare” cu acest stat.

Pe de alta parte, Executivul comunitar este foarte dur cu Bosnia, unde „retorica provocatoare a unor lideri politici importanti a facut sa stagneze reformele si unde ritmul progreselor politice s-a incetinit''. Absenta unui acord politic privind reforma politiei impiedica in continuare Comisia sa recomande semnarea cu Sarajevo a Acordului de Stabilizare si Asociere. Bruxellesul cere, de asemeni, tututor statelor din Balcani sa demonstreze o mai mare toleranta fata de minoritatile etnice, avertizandu-le ca daca vor sa-si consolideze sansele de integrare europeana trebuie sa puna in fruntea prioritatilor lupta pe toate fronturile impotriva coruptiei si crimei organizate.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.