Fostul premier rus Mihail Kasianov avertizeaza ca Vladimir Putin se va folosi de alegerile parlamentare din decembrie pentru a uzurpa puterea.
„Rusia se indreapta spre bezna unui stat totalitar, iar cetatenii ar trebui sa inteleaga acest lucru. Ultimele actiuni ale presedintelui Putin confirma ca gruparea aflata la putere vrea sa se foloseasca de alegerile pentru Duma pentru a legaliza uzurparea puterii in Rusia“, a declarat Kasianov intr-un interviu acordat cotidianului britanic „Financial Times“. Kasianov a fost premier in timpul primului mandat prezidential al lui Vladimir Putin, insa a cazut in dizgratie dupa ce a criticat arestarea magnatului Mihail Hodorkovski, un opozant ferm al Kremlinului.

Pentru fostul premier rus, candidatura lui Putin in fruntea listei partidului Rusia Unita nu este altceva decit o modalitate de incalcare a prevederii constitutionale care limiteaza la doua numarul mandatelor prezidentiale consecutive. Kasianov considera ca nici un partid politic care nu are acceptul Kremlinului nu poate participa la alegerile legislative. Totodata, limitarea numarului observatorilor straini, ridicarea pragului electoral de la 5 la 7% si eliminarea votului uninominal sint masuri care nu vor permite formatiunilor democratice sa intre in noul legislativ. Noua lege electorala obliga partidele sa aiba nu mai putin de 50.000 de membri pentru a se inscrie in cursa electorala, mult peste normele europene, considera Kasianov.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.