Iranul a prezentat, ieri, un plan de restabilire a securitatii in Irak care consta, in principal, in expulzarea companiilor straine de securitate si integrarea militiilor in fortele de ordine irakiene.
Purtatorul de cuvant al diplomatiei iraniene, Mohammad Ali Hosseini, a precizat ca planul a fost prezentat la conferinta de la Istanbul privind securitatea in Irak, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. El a merntionat ca planul, bine primit de participantii la conferinta, “se refera in special la cazul Blackwater”, compania americana ai carei angajati au ucis 17 civili irakieni in cursul unui incident petrecut la Bagdad la 16 septembrie. Planul propune, de asemenea, amnistierea membrilor anumitor militii - acelea care “nu au cooperat cu gruparile teroriste organizate” - in fortele de securitate irakiene. Proiectul prevede acordarea unui ragaz de doi ani pentru solutionarea problemelor celor mai grave, precum distribuirea resurselor petroliere sau statutul provinciilor si al orasului multietnic Kirkuk, situat in nordul Irakului. In fine, Teheranul a propus amnistierea tuturor detinutilor incarcerati in Irak pentru “acte impotriva Guvernului”. Ministrul iranian de Externe, Manoushehr Mottaki, a insistat asupra stabilirii unui calendar irakian pentru retragerea fortelor straine din Irak, in special a celor americane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.