'Expeditia si-a propus redeschiderea a doua baze inchise in anii '80 din lipsa de fonduri - Russkaya si Leningradskaya - a declarat Valeri Lukin, seful celei de-a 53-a expeditii rusesti in Antarctica.

Cu un buget de aproape un milion de dolari, cei peste o suta de specialisti de la bordul Akademik Fiodorov vor sa instaleze diverse statii meteo si geodezice automate si sa construiasca un avanpost; mai mult, se vor innoi bazele rusesti Progress si Novolazarevskaya si se vor efectua studii climatice, hidrografice, biologice, seismologice, si de previziuni geologice in sectorul antarctic de pe coasta pacifica, mai noteaza EFE.

'Vom continua perforarea stratului de gheata care acopera lacul Vostok; mai avem 85 de metri pentru a ajunge la fund', a mai spus Lukin. Cu 200 de kilometri lungime, 50 latime si 500 de metri adancime, Vostok este o masa de apa dulce in stare lichida, descoperit de cercetatorii rusi in 1957 si inclus pe lista celor mai importante descoperiri geografice ale secolului XX. Apa lacului Vostok, care se gaseste in epicentrul continentului alb este considerata a fi apa cea mai pura si veche din lume.