Raportorul special al ONU pentru Belarus, Adrian Severin, critica dur regimul lui Lukasenko. Minskul il acuza pe Severin de implicare in politica interna a tarii

Regimul condus de presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a fost criticat in termeni duri in raportul prezentat Comisiei pentru Drepturile Omului a ONU (UNHRC) de catre Adrian Severin. Raportor special al ONU pentru fosta republica sovietica, Severin a precizat ca "Belarusul nu este inca o veritabila dictatura, dar se apropie de acest regim". Severin, care nu a primit autorizatia de a se deplasa in aceasta tara, a cerut autoritatilor sa aplice "o reforma profunda a sistemului politic" si a denuntat "deteriorarea continua a situatiei drepturilor omului".

Concluziile au fost criticate de reprezentantul Belarusului la Geneva, care l-a acuzat pe autorul raportului de implicare in politica interna a tarii si a cerut scuze in numele autoritatilor de la Minsk. Raportul a fost totusi sustinut de reprezentantii UE si SUA, acestia din urma intentionind sa depuna o rezolutie in care sa condamne regimul de la Misk cu ocazia sesiunii anuale a UNHRC.

Raportul prezentat de Adrian Severin vine intr-un moment de tensiune pentru Belarus, care a fost, saptamina trecuta, scena unor foarte rare proteste impotriva presedintelui Aleksandr Lukasenko. Demonstratiile din Minsk, care urmeaza rasturnarii de regim din Kirgizstan, au alimentat temerile autoritatilor privind o posibila revolta populara. Printre ultimele masuri "antirevolutionare" ale oficialilor de la Misk se numara arestarea si condamnarea demonstrantilor de saptamina trecuta, organizarea unor exercitii militare pentru pregatirea rezervistilor si stabilirea unei intrevederi a presedintelui Lukasenko cu omologul sau de la Moscova, Vladimir Putin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.