Cresterea securitatii energiei si abordarea schimbarii climatului sunt doua dintre preocuparile si provocarile majore ale lumii. Ambele sunt legate intrinsec de modul in care producem si consumam energie. Si atat securitatea energiei, cat si schimbarea climatului au implicatii in politicile straine si de securitate.

Per Stig Møller
Ministrul de Externe din Danemarca

Urmas Paet

Ministrul de Externe din Estonia

Alimentari stabile si ieftine cu energie sunt o preconditie pentru cresterea economica si dezvoltarea de mai tarziu. Totusi, cresterea consumului de energie si arderea continua a combustibililor fosilizati sunt de asemenea o amenintare pe termen lung la adresa prosperitatii si bunastarii noastre, prin contributia lor la schimbarea climatului si fenomenele asociate, ca, de exemplu, seceta, inundatiile si acidificarea oceanelor.

In special in partile vulnerabile ale lumii, aceste fenomene climatice pot exacerba efectele altor probleme, cum sunt saracia si conflictele. Putem vedea totusi implicatiile preliminare ale politicii externe in ceea ce priveste schimbarea climatului, mai aproape de emisfera noastra. In Arctic, topirea ghetarilor si a permafrostului pot deschide noi rute pe apa si oferi acces la resurse pana acum de neatins. Acest lucru poate conduce la dispute asupra zonelor maritime si resurselor, daca nu gasim solutii sustenabile, negociate, in conformitate cu legea internationala.

SECURITATE ENERGETICA. Sarcina noastra in abordarea schimbarii climatului si securitatii energiei este pe atat de urgenta pe cat de rapid creste cererea de energie la nivel global, in special in China, India si tarile in curs de dezvoltare. Este de inteles, intrucat au nevoie de energie pentru a permite economiei lor sa creasca.

Trebuie facute alegeri dificile atat pentru a asigura energie sigura si ieftina, cat si pentru a atenua efectele schimbarii climatului. Prin acordul fata de un pachet ambitios cu privire la climat si energie in acest an, sefii statelor si de guvern din UE au demonstrat clar hotararea de a deschide drumul. Dar va fi nevoie de eforturi mari, comune pentru a atinge aceste scopuri, intrucat multe tari europene continua sa fie dependente de carbune, petrol sau alti combustibili fosilizati ca sursa de energie primara.

Raspunsul nostru la aceste preocupari si provocari este o strategie cu mai multe laturi, pentru cresterea eficientei energetice, diversificarea alimentarilor cu energie, cresterea utilizarii de surse de energie regenerabila si un acord nou privind climatul global ca elemente-cheie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.