Dupa o lunga batalie legala, o parte din nenumaratele dosare Stasi despre fostul cancelar Helmut Kohl au fost eliberate pentru prima oara, fiind insa protejate de anumite restrictii foarte severe, a anuntat Deutsche Welle. Doua dosare de aproximativ 1000 de pagini fiecare au fost puse la dispozitia unui mic grup de cercetatori si ziaristi care au obligatia de a nu publica nimic din ceea ce au citit. Documentele care se refereau la viata personala a lui Helmut Kohl au fost pastrate secrete.

Toate acestea vin dupa ani de lupte in justitie. Kohl, care conducea Germania de Vest in momentul caderii zidului Berlinului, in 1989, si care a supervizat procesul de unificare cu Estul fost comunist, a cerut ca arhiva sa fie distrusa. Mai multe voci au presupus ca inregistrarile pe care Stasi le-a facut intre 1982 si 1989 ar putea include informatii legate de scandalul fondurilor care i-a distrus cariera lui Kohl. Cu toate acestea, Marianne Birthler, directorul Arhivei Stasi, spune ca documentele nu contin mari dezvaluiri si ca anii de scandal facut pe tema dosarelor au fost probabil inutili. "Faptul ca documentele au fost facute publice acum chiar dovedeste acest lucru", a declarat ea pentru un post german de radio.

9000 de pagini despre Kohl

Politia secreta est-germana Stasi, cunoscuta pentru metodele represive folosite si pentru monitorizarea cetatenilor si oficialilor germani dar si straini, a adunat aproape 9000 de pagini despre Kohl, ale carui telefoane le-a ascultat inca din anii 80. Agentia de stiri DPA a anuntat ca in mai multe documente unele nume au fost sterse, fara sa ofere insa mai multe detalii. Scoaterea la lumina a dosarelor a venit dupa o hotarare judecatoreasca luata in iunie, conform careia cercetatorilor si jurnalistilor li se pot arata filele care nu se refera la viata personala a lui Kohl. Astfel, acestia pot avea acces la file daca garanteaza ca informatiile nu vor cadea in "maini neautorizate" si ca nu vor fi facute publice. O mare parte a publicului a sustinut ca fostul cancelar nu trebuie menajat, ci trebuie sa aiba parte de acelasi tratament primit de sute de personalitati est-germane despre care s-au facut dezvaluiri jenante sau care au fost dovedite ca spioni Stasi.

In urma cu aproximativ un an, Helmut Kohl a crezut ca povestea lui va ramane nespusa, dupa ce Curtea Federala Administrativa a impus mari restrictii la publicarea dosarelor Stasi. Desi Curtea ingaduia unor jurnalisti sa studieze dosarele, conditiile de la vremea aceea faceau inaccesibile cele mai multe dintre informatii. Una dintre principalele justificari era ca marea majoritate a datelor era obtinuta pe cai ilegale. In iulie 2001, Kohl a castigat un proces, reluat un an mai tarziu, argumentand ca are dreptul la pastrarea intimitatii atat timp cat este o victima si nu un colaborator al Stasi. Aceasta decizie a pus capat celor zece ani de dezvaluiri din dosarele persoanelor publice. Cazul a fost reluat dupa ce o noua lege care ingaduia publicarea dosarelor personalitatilor, fie ca au fost sau nu victime ale Stasi, a trecut de parlament.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.