A cincea parte din Tezaurul Reichului salvat de Adolf Hitler in 1945 este de negasit, afirma responsabilul arhivelor de stat din landul Turingia, Norbert Moczarski.

Doua trenuri au transportat in aprilie 1945 comoara, evaluata la 2,2 miliarde de euro, din Berlinul bombardat pana in localitatea Merkers din muntii Turingiei. Cu ajutorul detinutilor din lagarele de concentrare, si chiar la sfatul unui detinut francez, comoara a fost ingropata la 500 de metri sub un munte de sare.

Este vorba de 8.645 de lingouri din aur stantate cu sigla nazista (vulturul si zvastica), fiecare avand grosimea unui brat de barbat si cantarind 12,5 kilograme. La aceste lingouri se adauga platina, argint si saci cu monede straine din aur (guldeni, franci francezi, chiar quetzales din Guatemala). Comoara s-a imputinat chiar in timpul transportului, spun functionarii din Turingia, citati de ziarul "Bild". Ce a mai ramas a fost dus de fortele americane la Frankfurt pe Main, de unde a inceput, in 1948, restituirea catre proprietarii de drept.

20 la suta din comoara Reichului se cauta si acum in Turingia, cu sonde speciale, in pesteri si pe fundul lacurilor glaciare, scrie reporterul "Bild". Ispita este mare. O singura bara din aur valoreaza 125.000 de euro.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.