Cercetatorii britanici au realizat un top al celor mai semnificative inventii din istorie care au schimbat lumea. Aparent mici, nesemnificative, unele dintre aceste inventii au revolutionat istoria, relateaza cotidianul britanic The Independent. Printre acestea se numara.

Abacul, inventat in jurul anului 190 AD, apare mentionat pentru prima data in timpul dinastiei Han din China, desi au mai existat si inainte de acesta alte dispozitive de calcul. "Abacus" deriva din grecescul "abax" care inseamna "tabla acoperita cu nisip", care se refera la primele dispozitive de calcul folosite de babilonieni. Versiunea chineza a abacului a fost cea mai rapida cale de calculat, fiind folosita timp de secole.

In acelasi top, pe langa multe altele, apare si aspirina, descoperita in 1899. Micile pastile de acid acetilsalicilic au vindecat mai multe boli minore decat orice alt medicament. Hippocrate a fost primul care a realizat capacitatea de vindecare a substantei - iar tratamentul sau antic era un ceai din scoarta de salcie, care era bun impotriva febrei si gutei. Mult mai tarziu, chimistul german Felix Hoffman a izolat substanta si a creat medicamentul care va fi cunoscut sub numele de aspirina.

O alta inventie mentionata in top este codul de bare, inventat ca un soi de cod vizual Morse de catre un student din Philadelphia, in 1952. Firmele au ezitat sa-l foloseasca, insa acelasi student, in 1970, Norman Woodland, angajat pe atunci la IBM, a creat Universal Product Code. De atunci, codul de bare apare pe aproape orice produs cumparat din intreaga lume.

Imposibil de uitat este bateria, al carei principu inventata in 1800 de profesorul Alessandro Volta. 61 de ani mai tarziu se inventa bicicleta.

Sutienul a fost creat in 1913 de catre Mary Phelps Jacob, din New York, aceasta vanzandu-si afacerea ulterior pentru suma de 1500 dolari companiei Warner Brothers Corset, care a avut profit de pe urma acestei inovatii de peste 15 milioane de dolari (pe atunci!).

CD-ul, atat de des folosit in prezent, a fost inventat in 1965 de catre americanul James Russell, care, considerand ca discurile de vinil nu pot reda muzica asa cum trebuie, a creat un disc care sa poata fi citit de un laser in locul acului. Philips si Sony au luat urma acestei idei si, in 1970 au perfectat Compact Audio Disc or CAD, ulterior scurtat la denumirea de CD.

Primele CD-uri cu muzica au aparut in magazine la inceputul anilor '80 si au o capacitate de redare a muzicii de aproximativ 80 de minute, pentru ca directorul Sony, Akio Morita, a cerut ca pe un CD sa incapa toata Simfonia a IX-a a lui Beethoven.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.