Intr-un nou mesaj audio, Ayman al-Zawahiri, mana dreapta a lui Osama bin Laden, declara razboi „strainilor din Algeria si Maroc" si „tradatorului Gadhafi"

Medicul egiptean, considerat ideologul gruparii teroriste Al-Qaida si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Bin Laden, a invocat, intr-un nou mesaj transmis pe internet, declansarea razboiului sfant impotriva intereselor franceze si spaniole din nordul Africii.

In mesajul de pe site-ul islamist Al-Sahab, numarul doi Al-Qaida a anuntat totodata si ralierea unui grup de combatanti libieni la temuta retea terorista internationala. "Conducatorii Grupului Islamic de Lupta din Libia (GICL) si-au declarat apropierea de organizatia noastra", a spus Al-Zawahiri, in cadrul inregistrarii audio intitulate "Unitatea randurilor".

GICL este al doilea grup islamist magrebian care se alatura organizatiei Al-Qaida, dupa gruparea algeriana „Miscarea Al-Qaida in tarile Magrebului islamic". GICL a fost format la inceputul anilor '90, in Afganistan, de catre militantii libieni veniti sa dea o mana de ajutor "fratilor afgani" aflati in plin razboi impotriva sovieticilor. in 1995, GICL si-a anuntat oficial existenta, precum si obiectivul principal de a inlatura de la putere regimul lui Muammar Gadhafi, si a-l inlocui cu un "stat islamic radical".

Ramura nord-africana a gruparii Al-Qaida (careia i s-a alaturat GICL) a revendicat, in septembrie, un atentat sinucigas comis in apropiere de Lakhdaria (Algeria), care a facut noua raniti, printre care doi francezi. La vremea respectiva, Parisul a declarat ca "ia in serios" amenintarile islamistilor si a dat instructiuni diplomatilor din Magreb sa sporeasca masurile de securitate.

Gadhafi, o marioneta indezirabila

Prin noul sau mesaj, Al-Zawahiri a vrut sa demonstreze ca in nordul Africii se formeaza un mare front sub "obladuirea" lui Osama bin Laden, gata oricand sa porneasca "razboiul sfant", una dintre principalele tinte fiind colonelul Muammar Gadhafi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.