Tari ce pot fi considerate etaloane ale democratiei continua sa produca lideri cu acelasi arbore genealogic

Recenta victorie in alegeri a Cristinei Fernandez de Kirchner, care ii va succeda sotului la presedintia Argentinei, duce cu gandul la alte familii ale caror membri au impartit sau si-au transferat unul altuia puterea politica. Dinastiile politice sunt prezente in cele mai democratice tari ale lumii.

Dupa ce a fost aleasa drept succesoare de catre sotul sau, presedintele Nestor Kirchner, Cristina Kirchner a devenit candidata a Partidului Peronist din Argentina si a castigat alegerile.

Potrivit legii, in Argentina, un presedinte nu poate avea mai mult de doua mandate succesive, dar o echipa sot-sotie poate alterna la putere daca ei continua sa fie sustinuti de alegatori. Nu este singurul cuplu politic care a incercat sa pastreze puterea in familie.

Hillary si Bill Clinton au petrecut multi ani ca un cuplu politic. Potrivit biografiei lui Hillary, nu cu mult timp dupa ce s-au intalnit, ei au pus la cale un plan politic pe termen lung care, daca ar fi avut succes, le-ar fi asigurat fiecaruia dintre ei cate opt ani la Casa Alba.

Oferta promotionala: doi oameni pentru un singur vot

In prima sa campanie electorala, in 1992, Bill Clinton amintea adesea de sotia sa, spunand in gluma ca alegatorii vor primi "doi oameni pentru un singur vot". Dupa ce a fost ales, el i-a dat sotiei sale un rol fara precedent pentru o prima doamna, acela de a conduce reforma sanatatii.

Atat programul de reforma, cat si numirea lui Hillary au fost criticate, iar reforma nu a reusit sa treaca prin Congres, in 1993. Ca prima doamna, Hillary Clinton a continuat sa joace un rol semnificativ avand activitate in promovarea educatiei si a ingrijirii copiilor.

Ea a luat politica pe cont propriu in 1999, cand a castigt un loc in Senat. in SUA, rolul politic al primei doamne este din nou in lumina reflectoarelor in campania electorala pentru alegerile din 2008, in care Hillary Clinton candideaza la presedintie.

Ea a declarat ca, daca va fi aleasa, va folosi abilitatea si experienta politica a sotului sau, Bill, caruia ii va oferi un rol de emisar pentru a imbunatati imaginea Americii in lume.

"Nu ma pot gandi la cineva mai potrivit decat Bill Clinton pentru acest rol" a declarat ea, in timpul campaniei, adaugand ca este extrem de norocoasa ca beneficiaza de experienta lui.

Totusi, fostul presedinte a declarat recent ca nu va avea o functie importanta la Casa Alba, daca Hillary va deveni sefa statului. El a precizat, intr-un interviu acordat BBC, ca nu va deveni "presedinte prin procura".

Gemenii Kaczynski, presedinte si premier

Sloganul "doi oameni pentru un singur vot" li s-ar fi potrivit si gemenilor Kaczynski, care au detinut cele mai puternice functii politice in Polonia timp de peste un an. Lech si Jaroslaw Kaczynski, in varsta de 58 de ani, au fost in prim-plan pe scena politica poloneza in ultimul sfert de secol. in 2005, cand partidul lor a castigat alegerile, Jaroslaw Kaczynski, presedintele partidului, a renuntat la functia de premier pentru a nu reduce sansele fratelui sau, Lech, care candida la presedintie.

El si-a exprimat atunci temerile ca polonezilor nu le-ar surade ideea de a avea doi frati la putere. Lech Kaczynski, fost primar al Varsoviei, a fost ales presedinte. "Raportez, misiunea a fost indeplinita", a declarat el la scurt timp, intr-o emisiune in direct, adresandu-se fratelui sau, Jaroslaw.

Acest lucru a nascut semne de intrebare privind independenta presedintelui. in 2006, la sase luni dupa accederea lui Lech Kaczynski la presedintie, el l-a numit premier pe fratele sau, Jaroslaw. in prezent, acesta este pe punctul de a demisiona, in urma infrangerii in alegerile de luna trecuta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.