Cu miinile goale si ajutati de vecini, sute de locuitori ai insulei indoneziene Nias, grav afectata de cutremurul de 8,7 grade pe scara Richter de luni seara, incercau ieri cu disperare sa-si salveze rudele prinse sub darimaturi, relateaza AFP. Capitala insulei, Gunung Sitoli, a fost transformata in ruine, iar localnicii s-au catarat pe ramasitele cladirilor prabusite incercind sa salveze eventualii supravietuitori sau sa caute alimente.

In lipsa unor utilaje adecvate, precum tractoarele, buldozerele sau macaralele, localnicii s-au vazut nevoiti sa apeleze la cele mai rudimentare mijloace pentru a da ramasitele la o parte, folosind bucati de metal sau lopeti. Putinele echipe de salvare prezente la fata locului sint aprig disputate de oameni, care incearca sa le convinga sa intervina in primul rind in casele lor, pentru ca au rude sub darimaturi.

Multi disparuti, putine miracole

Echipele de interventie au reusit ieri, la doua zile dupa cutremur, sa salveze un tinar de 25 de ani. Jansen Silalalahi, depanator de televizoare, a petrecut 36 de ore blocat sub ruinele unui fost restaurant, picioarele fiindu-i prinse intre o motocicleta si un dulap. Pentru a-i putea elibera picioarele, echipele de salvare au folosit un cric.
Cuprins de disperare si de sentimente de neputinta, un locuitor al capitalei, Hengky Tjoa, incerca ieri sa dea la o parte cu miinile goale bucatile de zid sub care fusesera prinsi cei doi fii ai sai, de 5 si 7 ani, el repetind intr-una ca a auzit citeva zgomote venind de sub darimaturi. Cladirea de patru etaje unde traia familia s-a prabusit ca un castel de carti de joc, lasindu-i barbatului putine sanse sa-si mai vada copiii in viata.

"Sotia si cu mine am reusit sa iesim din bloc, dar copiii au fost prinsi inauntru. Cind am vrut sa-i salvez, prietenii m-au impiedicat cu forta si am vazut cladirea cum se prabuseste peste ei", a povestit socat Tjoa. Yeni Rimba, o femeie de 44 de ani, si-a pierdut si ea cei doi copii. "Am putut vedea trupul unuia dintre baietii mei, dar picioarele ii sint blocate de darimaturi. Ii multumesc lui Dumnezeu ca eu si sotul meu am scapat, insa inima mea e frinta pe jumatate pentru ca baietii mei sint morti", a continuat ea cu lacrimi in ochi. Femeia si-a petrecut sase ore rugindu-se, in timp ce era prinsa sub ruine. Vecinii au reusit sa o scoata in cele din urma spargind peretii cu lovituri de baros.

Ajutoarele nu pot ajunge pe insula

La penuria de alimente si ajutoare se adauga lipsa totala a curentului electric si a apei curente, dar si numarul mic al medicilor. Un corespondent BBC a relatat ca a fost oprit de numerosi oameni raniti care-i cereau medicamente si apa. Spitalul orasului nu functioneaza din cauza lipsei de electricitate si apa, iar combustibilul pentru generatoare si vehicule e pe terminate. In anumite zone ale orasului s-au raportat o serie de jafuri, unele petrecute sub privirile neputicioase ale politistilor.

Potrivit unor responsabili guvernamentali, bilantul victimelor depaseste cifra de 1.000 de morti, insa Crucea Rosie indoneziana afirma ca numarul victimelor s-ar ridica la citeva mii. Incertitudinea in privinta amplorii distrugerilor suferite de pista unicului aeroport de pe insula impiedica aterizarea marilor avioane de transport de tip Hercules C-130, trimise cu ajutoare de catre Australia si Malaysia. In consecinta, reprezentantii ONU, aflati la fata locului in cadrul operatiunilor umanitare de dupa valurile seismice din decembrie, au decis redirectionarea ajutoarelor prin orasul portuar Sibolga, de pe coasta vestica a insulei Sumatra. De aici, ajutoarele sint preluate de elicopterele de transport, in special cele de tip Chinook, capabile sa transporte inclusiv vehicule.

O nenorocire nu vine niciodata singura

O alta insula situata in apropierea epicentrului seismului, Simeule, se afla intr-o situatie dificila dupa ce mai multe incendii s-au declansat in principalul oras, Sinabang. Pe linga casele deja prabusite la cutremur, incendiile au distrus complet zeci de imobile din oras, populatia fiind cuprinsa de panica. Situatia este disperata deoarece cele doua camioane ale pompierilor de pe insula nu pot fi folosite, fiind ingropate sub ruinele cazarmii. In aceste conditii, oamenii se chinuiesc sa stinga flacarile inalte de citiva metri cu apa carata cu galetile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.