Instalarea controversatului scut antiracheta in Europa nu va primi niciun ban din partea Congresului SUA pentru anul fiscal curent, care se incheie la 30 septembrie 2008. Potrivit Reuters, decizia a fost luata de o comisie din Camera Reprezentantilor care supervizeaza cheltuierile pentru Aparare.

Respingerea prin vot a 310 milioane USD solicitate de presedintele George W. Bush survine la o saptamana dupa ce el tinuse un discurs in care se arata ingrijorat de siguranta aliatilor NATO din Europa, inclusiv a Romaniei, in fata amenintarii rachetelor balistice iraniene.

Presedintele comisiei, congresmanul democrat John Murtha, un neobosit oponent al lui Bush, mai ales in privinta razboiului din Irak, nu a invocat de aceasta data vreun dezacord cu Guvernul in privinta viziunii privind pericolele la adresa sigurantei Americii.

El a declarat sec ca Congresul nu are niciun motiv sa aprobe finantarea „pentru ca nu avem nici macar o intelegere de principiu intre Polonia si SUA”. insa in Congres s-au auzit atat opinii care pun la indoiala iminenta amernintarii iraniene, cat si ingrijorari pentru banii contribuabililor, care ar urma sa fie investiti intr-un sistem defensiv costisitor, dar a carui eficienta nu a fost inca probata, si a carei instalare mai creeaza tensiuni in relatia cu Rusia.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.