Aliatii americani din Golf sint dispusi sa infiinteze un organism care sa furnizeze uraniu imbogatit Iranului.

Ministrul saudit de Externe a prezentat masura ca pe o varianta de solutionare a conflictului, deocamdata doar diplomatic, dintre Iran si Occident. De altfel, in trecut, Iranul a mai vehiculat ideea unei fabrici comune de uraniu de care sa se foloseasca mai multe tari, nu doar din Orientul Mijlociu.

“Am propus o solutie, care consta in infiintarea unui consortiu pentru toti utilizatorii de uraniu imbogatit din Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul de Externe saudit, printul Saud al-Faisal, publicatiei “Middle East Economic Digest”.

“Vom face acest lucru in mod colectiv, printr-un consortiu care va distribui in functie de nevoi, va furniza fiecarei centrale cantitatea necesara si se va asigura ca uraniul imbogatit nu este folosit pentru arme atomice”, a spus el.

Iranul este implicat intr-o confruntare cu Occidentul din cauza refuzului sau de a renunta la programul nuclear, despre care afirma ca are obiective exclusiv civile, dar care este suspectat de comunitatea internationala ca vizeaza producerea de arme atomice.

Potrivit ministrului saudit, Iranul analizeaza aceasta propunere pe care a calificat-o drept “interesanta”, transmite AFP. “Continuam sa discutam cu ei si ii presam sa nu analizeze problema doar din punctul de vedere al nevoilor energetice ale Iranului, ci si din punctul de vedere al intereselor de securitate ale regiunilor”, a spus ministrul Faisal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.