Zeci de mii de manifestanti s-au adunat ieri, in fata Parlamentului georgian pentru a cere demisia presedintelui Mihail Saakasvili, confruntat cu cea mai ampla miscare de contestare populara de dupa Revolutia trandafirilor, care l-a adus la putere in urma cu patru ani, informeaza NewsIn.

"Nu ne este teama", "Libertate pentru popor", se putea citi pe pancartele manifestantilor, care aveau drapelele a zece partide de opozitie, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fata locului.

"Epoca Saalasvili s-a incheiat", a declarat Kaha Kukava, deputat al Partidului Conservator, la inceputul manifestatiei.

Printre protestatari se aflau multi dezamagiti de esecurile politicii prooccidentale a lui Saakasvili, care in noiembrie 2003, cand era inca liderul opozitiei, a intrat in sediul Parlamentului cu un trandafir in mana, sustinut de mii de manifestanti.

"Tinerii nu vor sa traiasca intr-o asemenea tara. Vrem sa traim intr-o Georgie cu adevarat democratica", explica Irina Ejabauri, in varsta de 29 de ani, in mijlocul unui grup de tinere care isi innodasera esarfe albe de incheieturile mainilor, in semn de pacifism. "Saakasvili este un mincinos. A tradat asteptarile poporului. Nu avem libertate", a adaugat tanara.

"L-am sustinut pe Saakasvili in timpul revolutiei, dar nu il mai sustinem acum", adauga Ghennadi Kvernadze, in varsta de 54 de ani, care tine un drapel alb impodobit cu o cruce de aur, al partidului Gloria Georgiei, denuntand "esecul" lui Saakasvili dupa patru ani de presedintie.

Dezvoltarea democratica a acestei foste republici sovietice din Caucaz, pe care Saakasvili vrea sa o integreze in NATO, a fost salutata mai ales de presedintele american George W. Bush, in cadrul vitzitei sale din 2005 . Opozitia denunta insa, buna reputatie pe plan international a presedintelui, care ar disimula represiunea opozitiei, folosirea justitiei in scopuri politice si o prapastie din ce in ce mai adanca intre saracii si bogatii tarii.

Autoritatile georgiene dau pe de alta parte asigurari ca cererile opozitiei, care reclama alegeri anticipate, sunt anticonstitutionale, si ca alegerile prezidentiale si parlamentare vor avea loc la termen, in toamna anului viitor, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.