Piata petrolului a luat-o razna. Ieri dimineata, pretul titeiului a atins alt record absolut, trecand de 96 de dolari barilul, dupa ce in ajun reusise sa coboare sub 90.
Ce a generat saltul? in primul rand, decizia Rezervei federale a SUA (Fed) de a reduce rata dobanzii. S-au adaugat informatiile privind scaderea drastica a rezervelor de carburanti in SUA si publicarea datelor vizand cresterea economiei americane. Expertii sustin ca lucrurile nu se vor opri aici si ca petrolul va continua sa urce. inca putin si va ajunge la 100 de dolari barilul. Exista limita? Specialistii spun ca nu. in orice caz, nu acum, cand in lume sunt atatea focare de tensiune, cand Orientul Mijlociu sta sa explodeze, iar industriile in curs de dezvoltare precum China si India consuma tot mai mult "aur negru". intre timp, Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) s-a aratat ingrijorata ca, speriati de preturile prea ridicate, consumatorii vor cauta cai alternative de aprovizionare cu resurse energetice, mai ieftine. in alta ordine de idei, directorul Agentiei internationale a energiei (IEA), Nobuo Tanaka, a atras atentia ca economia mondiala s-ar putea confrunta, curand, cu un deficit de petrol, daca nu se vor face investitii de 5 trilioane de dolari pana in 2030. O cifra cu 700 miliarde de dolari mai mare decat prognozele anterioare ale aceleiasi institutii.

De altfel, in urma cu mai putin de un an, IEA afirma ca la 100 de dolari barilul nu se va ajunge mai devreme de 2030. Acum, in noiembrie 2007, nu mai este decat un pas pana la acest nivel care ar putea genera o adevarata criza necontrolata. Mai ales ca, potrivit lui Tanaka, actualele capacitati de productie, dar si cele proiectate, nu vor permite in urmatorii ani obtinerea volumului necesar de titei. Problema este ca, dupa cum afirma Tanaka, producatorii nu doresc sa arunce profiturile realizate pentru astfel de activitati.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.