Situatia din regiunea semiautonoma contrasteaza profund cu aceea din restul tarii.

Intre cele cinci milioane de persoane care locuiesc in Kurdistanul irakian e greu sa gasesti pe cineva care nu si-a pierdut casa, pamantul sau vreo ruda in timpurile vitrege prin care a trecut. Toti kurzii au pierdut ceva pretios in istoria recenta.

Cu toate acestea, regiunea semiautonoma a inceput sa semene tot mai putin cu tara din care face parte. Batranii razboinici nu mai traiesc cu kalasnikovul langa usa casei si incep sa descopere beneficiile pacii in mijlocul infernului irakian, relateaza "El Pais".

Incepand din 1991, sub regimul lui Saddam Hussein, kurzii irakieni au obtinut o autonomie relativa, care cu timpul a crescut. Cele doua partide care au dus un razboi civil in anii '90 guverneaza acum, in coalitie, o regiune de 80.000 de kilometri patrati, mult mai sigura decat restul Irakului.

Chiar daca controlul e strict cand se intra intr-o universitate, intr-un hotel sau in parcul Sami Abdul Rahman, lumea din jur este incantata. Acesta este pretul care trebuie platit pentru o seara linistita, intr-un frumos cadru natural, cu lac, ecrane de cinema in aer liber si picnicuri pe iarba. Iar odata cu pacea, au venit si banii. Drumurile, locuintele, magazinele se construiesc acum cu viteza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.