Expertii juridici sustin ca o declaratie necugetata a candidatului la functia de procuror general ar putea „deschide cutia Pandorei" .

Audiat in Senat, candidatul ales de presedintele George W. Bush pentru functia de procuror general, Michael Mukasey, a refuzat sa defineasca "inecarea simulata" a suspectilor de terorism drept o forma de tortura. El incearca sa evite o potentiala situatie periculoasa pentru Administratia Bush, si anume aducerea in instanta a ofiterilor CIA care au folosit sau autorizat metoda.

Intrebat daca "inecarea simulata" este o forma de tortura, Mukasey a refuzat sa dea un raspuns clar, fapt pentru care cei 10 democrati din Comisia juridica nu s-au decis daca vor vota nominalizarea.

Mukasey le-a spus senatorilor ca nu este sigur daca metoda constituie tratament "crud, inuman sau degradant", dupa care a transmis un raspuns scris in care precizeaza ca practica "ii repugna".

Metoda implica legarea detinutului de o scandura, acoperirea fetei cu o carpa si turnarea apei pe fata pentru a induce o senzatie de sufocare. Victima devine isterica pe masura ce apa ii umple plamanii. Tehnica este utilizata inca din timpul inchizitiei spaniole, iar apoi a fost folosita de kmerii rosii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.