Bush vrea sa-i faca o serie de concesii lui Putin pentru ca Moscova sa nu se implice in dosarul iranian.Washingtonul este dispus sa nu ridice baze NATO in fostele state baltice si sa-si limiteze efectivele din Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania

Statele Unite ale Americii pregatesc un pachet de concesii in favoarea Rusiei pentru a determina Moscova sa nu-i sustina pe iranieni si sa se implice in impunerea de sanctiuni in problema dosarului nuclear al Teheranului, scrie publicatia americana Stratfor, consultata de Rompres, intr-o analiza publicata ieri. Analiza a fost realizata pe baza unor zvonuri vehiculate de mass-media sau provenind din alte surse credibile.

Potrivit unui articol publicat in cotidianul International Herald Tribune (IHT, editat la Londra), SUA sunt pregatite pentru concesii in ceea ce priveste Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE). Singura parte a acestui tratat de care Rusia este interesata este sa se asigure ca fortele NATO nu au baze in fosta Uniune Sovietica, in special in tarile baltice, si faptul ca exista limite in ceea ce priveste prezenta de trupe in Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. Ar trebui facute concesii in aceasta ordine pentru a atrage interesul partii ruse, afirma analiza citata. Daca SUA sunt dispuse sa faca astfel de concesii si cum ar afecta un asemenea demers relatiile Washingtonului cu aceste tari sunt intrebari, deocamdata, fara raspuns. Dupa vizita intreprinsa de presedintele rus, Vladimir Putin, in Iran, SUA s-au vazut constranse, pe plan diplomatic, si la o diminuare a optiunilor fata de Teheran. Rusii au dorit ca americanii sa perceapa situatia in acest mod. Putin a mentinut optiunile deschise in ceea ce priveste Iranul, cerand, in acelasi timp, ca americanii sa nu atace. In plus, el a declarat iranienilor ca nu trebuie neaparat sa abandoneze incercarile de a construi arme nucleare. Problema centralei de la Bushehr (construita de rusi) a ramas deschisa.

Bila alba pentru diplomatia moscovita

Moscova a adoptat, in acest context, o inspirata atitudine "eleganta", pe de o parte comportandu-se, vizibil, ca un aliat al Teheranului, pe de alta parte erijandu-se in intermediar al Washingtonului in ceea ce priveste programul nuclear iranian. Aliindu-se cu partea iraniana, Rusia a creat singura cale practica pentru a presa Teheranul in legatura cu programul nuclear, apreciaza analistii de la Stratfor.

In urma cu doua saptamani, presedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat Iranul, iar la scurt timp si ministrul sau de Externe Serghei Lavrov s-a deplasat la Teheran, unde a fost primit de insusi presedintele Mahmud Ahmadinejad si a avut convorbiri cu ministrul de Externe Manouchehr Mottaki. Intrevederea Lavrov-Ahmadinejad, desi de scurta durata, a generat o serie de intrebari in privinta continutului mesajului transmis din partea lui Vladimir Putin si a motivatiei deplasarii sefului diplomatiei ruse la Teheran.

In aceste conditii, devine evident ca, pentru a influenta Rusia, SUA trebuie sa faca anumite concesii intr-o zona de interes fundamental pentru Moscova - prezenta militara conventionala in regiune. In actualul context, se speculeaza daca Washingtonul a manifestat sau nu vreo deschidere in aceasta privinta. In cazul in care informatiile referitoare la concesii ale Washingtonului privind CFE sunt corecte, acesta este singurul lucru care ar interesa intr-adevar Moscova.

Sunitii, pion de baza

SUA au dorit sa exercite presiuni asupra iranienilor in mod direct. Cel mai urat cosmar al Teheranului ar fi un guvern sunit la Bagdad si trebuie reamintit faptul ca sunitii, in timpul regimului fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, au detinut conducerea in Irak dintr-un singur motiv: slabiciunea si disensiunile din randul siitilor. Dialogul dintre SUA si suniti este departe de cel mai grav scenariu in cazul Iranului, dar, in acelasi timp, nu poate fi ignorat.

In urma cu cateva saptamani, Iranul si Rusia presau SUA. Acum, SUA exercita presiuni asupra Iranului, cooperand cu rusii si sunitii. Cel mai important lucru in acest context nu sunt detaliile (in mare masura opace), ci cadrul general. Moscova si sunitii sunt acum fortele oscilante intr-o situatie foarte complicata. Ei au optiunile. Rusii, in particular, au libertatea de actiune si se misca intre cele doua tabere, conchide analiza Startfor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.