ZIUA va dezvaluie realitatea din Kosovo, cuib al clanurilor albaneze care se ocupa cu trafic de carne vie, tigari si droguri si pe care SUA si UE planuiesc sa-l transforme in stat

Societatea albaneza din Kosovo trebuie inteleasa prin realitatea clanurilor ce o conduc. Clanuri care au o vechime de peste 500 de ani si un cod de legi morale, Kanun, Codul Dukagjini, din secolul XV, dupa care s-a inspirat "Cosa Nostra". Clanurile conduc in Kosovo si ele fac si desfac politica legata de independenta provinciei cu capitala la Pristina. Reaparitia la televiziunea publica kosovara, RTK, a unor paramilitari ridica mari semne de intrebare asupra realei identitati a celor mascati si filmati. Mafioti sau teroristi, mascatii nu pot ascunde crudele realitati din Kosovo: o provincie fara electricitate si fara caldura, cu clanuri mafiote care se ocupa de la prostitutie, trafic de tigari si droguri, pana la traficul ilegal de combustibil. Cea mai represiva mafie din lume, cea albaneza, viseaza la un stat al ei in care totul sa fie de negociat sau de luat cu japca.

Pe 4 octombrie 2007, postul public de televiziune din Kosovo, RTK, a difuzat un material bomba preluat de cele mai importante canale media din lume. O exclusivitate cu mascati paramilitari, in echipamente de camuflaj, care ar fi reprezentat organizatia paramilitara Armata Nationala Albaneza (ANA). Mascatii amenintau cu preluarea controlulului de catre ANA a nordului Kosovo in cazul in care KFOR si politia locala si internationala nu vor infiinta institutii kosovare in regiune pana la sfarsitul lunii octombrie. Mascatii si-au motivat amenintarile ca o reactie la zvonurile conform carora in nordul Kosovo s-ar fi format o militie sarba pentru combaterea independentei kosovare. KFOR a declarat dupa difuzarea materialului bomba de la RTK ca e singura forta armata legala din provincie si prin urmare organizatiilor paramilitare ANA si Armata tarul Lazar (sarba) nu li se va permite sa opereze in regiune. De altfel, ANA a fost calificata, in 2003, de fostul commandant UNMIK, Michael Steiner, drept organizatie terorista, dupa o serie de tentative de atentate teroriste in Kosovo. Imediat dupa difuzarea de catre RTK a imaginilor soc cu mascatii, la Belgrad a avut loc o sedinta speciala a Paralametului sarb dedicata reaparitiei elementelor teroriste in Kosovo. Reactia paramilitarilor sarbi a venit imediat. Armata tarului Lazar si-a anuntat intentia de a apara cu orice pret teritoriul sarb din Kosovo.

Varianta Ahtisaari

Provincia Kosovo se va declara independenta de Serbia in zilele care urmeaza termenului stabilit (10 decembrie) pentru finalizarea convorbirilor vizand statutul sau daca delegatiile Belgradului si Pristinei nu vor ajunge la un acord, a declarat, saptamana aceasta, la Londra, premierul kosovar, Agim Ceku (foto), dupa o intrevedere cu ministrul afacerilor Externe britanic, David Miliband. Ceku a precizat ca delegatia sa a primit confirmarea "sprijinului fara rezerve" al Londrei pentru cabinetul sau. Pana in prezent, Marea Britanie nu s-a aliniat SUA sustinand complet independenta Kosovo, ci s-a declarat favorabila proiectului de statut propus de trimisul special al Natiunilor Unite in Kosovo, Martti Ahtisaari, care acorda kosovarilor o independenta sub supervizare internationala.

Pozitia SUA a provocat tensiuni cu Rusia, care sustine Serbia si refuzul acesteia de a renunta la o parte integranta din teritoriul sau.

Rusia a avertizat ca se va opune prin veto in cazul in care in Consiliul de Securitate al ONU va fi supusa votarii independenta Kosovo. (D.E.)

Plan pentru declararea independentei

O intrebare elementara a fost pusa de parlamentarii sarbi si de reprezentantii comunitatii de informatii prezenti in Kosovo: cum exista astfel de elemente teroriste si paramilitare de vreme ce Kosovo e scanat pana in cele mai ascunse detalii de KFOR si UNMIK? In mediile internationalilor ce lucreaza in Kosovo, insumand 27 de natiuni prezente militar sau politic, aparitia mascatilor de la televiziunea RTK pare o fictiune 100%.

O fictiune parte a unui proces de presiune mediatica a opiniei publice internationale in urma caruia sa fie facut mai comestibil anuntul independentei Kosovo dupa 10 decembrie 2007, cand vor expira acordurile de negociere dintre sarbi si kosovari. In mediile albaneze, paranoia merge mult mai departe. Astfel, documentarul difuzat de RTK face parte dintr-o strategie de manipulare concertata de Belgrad pentru a invoca incompetenta administratiei internationale in asigurarea securitatii etnicilor sarbi din Kosovo. Mai mult, aparitia acestor teroristi la RTK ar justifica oricare dintre actiunile defensive ale Belgradului ca raspuns la amenintarile paramilitarilor albanezi.

Principiul dusmanului difuz

In acest moment, oficial, nu exista informatii despre grupari teroriste, paramilitare, proalbaneze in provincia Kosovo. La nivelul politic, liderii kosovari nu admit existenta legala a unor astfel de grupari paramilitare. In spatele mascatilor de la RTK se pare ca a functionat un scenariu de manipulare bine pus la punct. Mascatii reprezinta, de fapt, elemente ale crimei organizate din Kosovo prin intermediul clanurilor. Scenaristii grupului de mascati au mers pe principiul dusmanului difuz: nu stim unde se antreneaza teroristii, ce fac ei efectiv, dar ei apar la televizor precum teroristii din Revolutia din decembrie 1989 din Romania, despre care nu s-a aflat pana la urma nimic. Exista o relatie directa intre clanuri, crima organizata si structurile politice din provincia Kosovo. Mafia e favorizata de principiul istoric al organizarii de clan care functioneaza in societatea albaneza de mai bine de 500 de ani.

Poate ca nu e deloc intamplator ca in fata sediului RTK din Pristina sunt bannere uriase cu imaginea fostului prim-ministru Ramush Haradinaj (vezi foto), anchetat de mai multe luni la Haga pentru crime de razboi impotriva etnicilor sarbi. Haradinaj, fost luptator UCK, va candideaza pentru alegerile parlamentare din 17 noiembrie 2007 din partea partidului AAK, partid condus chiar de fratele lui. Clanul Haradinaj este intr-un razboi total cu ultrabogatul si influentul clan al familia Musaj, dupa ce cineva din clanul Haradinaj a omorat un Musaj. De mai bine de zece ani, kosovarii asista neputinciosi la crimele de razbunare dintre cele doua clanuri, crime ce au ajuns la urmatorul sinistru scor: 4-3 pentru clanul Haradinaj. Pana cand cele doua clanuri nu isi vor acorda besa, iertaciunea, crimele si nenorocirile vor continua. Conform Kanun-ului, cel mai injositor lucru pe care ar putea sa-l faca un membru al unui clan e sa ceara sprijinul politiei ori al autoritatilor oficiale pentru rezolvarea unor chestiuni de onoare. Din pacate pentru situatia Balcanilor si a stabilitatii internationale, albanezii si sarbii nu isi vor acorda prea curand besa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.