La Madrid s-a citit verdictul in cazul celor 28 de inculpati pentru atentatele din martie 2004. 21 de inculpati au fost gasiti vinovati, iar sapte au fost achitati.

Trei dintre ei au primit cate 30 de ani pentru uciderea fiecaruia dintre cei 191 de oameni morti in atentate si pedepse pentru tentativa de ucidere pentru cei peste 1.800 de raniti. Asta inseamna, cumulat, aproape 40.000 de ani de inchisoare.

Cei 28 de inculpati, printre care s-a numarat si o femeie, au fost acuzati de uciderea a 191 de oameni si ranirea a peste 1.800. In plus, au fost acuzati de conspiratie la comiterea de acte teroriste. Printre ei se numara 19 cetateni arabi, majoritatea marocani si noua spanioli. Alti sapte suspecti s-au sinucis cu ajutorul explozibililor in timpul unui raid al politiei spaniole, chiar in momentul in care agentii se pregateau sa-i aresteze.

Toti acuzatii si-au sustinut nevinovatia pe intreaga durata a procesului. 14 dintre ei au intrat in greva foamei pentru a protesta fata de acuzatiile care li se aduceau.

Pe 11 martie 2004, in trei gari din Madrid au explodat simultan 10 bombe. Printre victime au fost si 16 romani stabiliti in Spania, care incercau sa ajunga la munca. De altfel, Romania a fost, dupa Spania, tara cea mai afectata de atentat.

Atacurile au fost atribuite in prima instanta gruparii separatiste ETA. La scurt timp insa, au fost revendicate de Al-Qaida.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.