Cristina Fernandez de Kirchner va mosteni fotoliul prezidential de la sotul ei, Nestor Kirchner, si odata cu acesta o serie de dificultati economice, precum spirala preturilor si resursele energetice insuficiente. Dupa ani buni de crestere, care au urmat catastrofei economice si monetare din 2001, analistii prevad o perioada mai putin fasta pentru Argentina.

Inflatia si criza energetica ce a provocat reducerea productiei in mai multe fabrici, in luna iulie, sunt doua dintre temele la care prima doamna a trebuit sa ofere solutii in timpul campaniei electorale. Ea a promis ca le va rezolva pe amandoua prin atragerea de investitori straini si a promis sa continue politica de stanga a lui Nestor Kirchner.

Actuala senatoare nu va putea insa sa mentina preturile inghetate si, totodata, sa asigure o crestere economica de 8,6%, asa cum s-a intamplat in cei doi ani de mandat ai sotului ei. Ricardo Amorim, economist la WestLG din New York, este de parere ca strategia actualului presedinte a dus la un boom economic doar pe termen scurt. "Cine credeti ca va plati?

Cel mai probabil viitorul presedinte, care in cazul de fata se intampla sa fie chiar sotia", apreciaza acesta. increderea investitorilor a inceput sa se erodeze dupa ce guvernul a obligat companiile sa nu mareasca preturile la diverse produse, de la sampon pana la cartofi, iar bancile au fost presate sa reduca dobanzile sub rata inflatiei. Kirchner a mers pana acolo incat, in 2005,a cerut un boicot impotriva concernului Royal Dutch Shell pentru a-l obliga sa renunte la cresterea de patru procente a pretului benzinei.

Strategia economica, un mister

"Noua Evita" nu a vorbit prea mult despre strategia sa economica. Asta in caz ca are una. Lucru de care multi se indoiesc, in conditiile in care s-a "ferit" sa dea interviuri in timpul campaniei. Nici sotul ei, care a sustinut-o participand la numeroase turnee electorale, nu a spus prea multe. A lasat insa sa se inteleaga ca un vot pentru ea este si un vot pentru el.

Criticii "dinastiei" au observat ca Nestor a pus accentul pe realizarile din timpul mandatului sau, dezvaluind prea putin din planurile consoartei. Care a fost mai mult absenta din aceste turnee, preferand sa se intalneasca cu lideri din America Latina, SUA si Europa precum si cu oameni de afaceri.

Intr-unul dintre putinele interviuri acordate, Cristina a afirmat ca vizeaza un pact social intre guvern, sindicate si mediul de afaceri. Oricum mandatul ei se anunta dificil, intr-o tara in care statisticile oficiale nu sunt ceea ce par.

In luna ianuarie, Nestor Kirchner, nemultumit de o serie de rapoarte ale Institutului National de Statistica (INDEC), a inlocuit cativa angajati cu oameni apropiati lui. Roberto Lavagna, fost ministru al economiei pana in 2005, a declarat ca, in luna septembrie, rata inflatiei era dubla fata de cifra oficiala, de 8,6%.