Guvernul grec a anuntat ieri ca va ancheta acuzatiile formulate de o organizatie nonguvernamentala germana si de o asociatie elena, in legatura cu rele tratamente si torturi aplicate de granicerii greci imigrantilor ilegali, informeaza NewsIn.

ONG-ul german Pro Asyil si Asociatia avocatilor greci pentru apararea drepturilor refugiatilor si imigrantilor a discutat in perioada 12 iulie - 14 august cu 100 de imigranti ilegali din insulele elene Lesbos, Chios si Samos, din estul marii Egee. Cele doua organizatii au prezentat la Bruxelles, un raport in care au criticat metodele utilizate de granicerii greci in cazul imigrantilor.

Potrivit celor doua organizatii, functionarii eleni maltrateaza sistematic refugiatii, incearca sa le blocheze vapoarele sau ii obliga sa iasa din apele teritoriale grecesti, fara a le pasa de soarta lor, atunci cand este vorba de ambarcatiuni improvizate, care se pot scufunda in orice moment.

Intr-un caz survenit in Chios, "relele tratamente ating nivelul de tortura prin batai, simularea executarii, electrosocuri sau scufundarea capului intr-o galeata plina cu apa", a afirmat Pro Asyl intr-un comunicat de presa.

In general, cererile de azil sunt respinse sistematic, iar conditiile de viata din centrele de primire sunt "inacceptabile", potrivit textului.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al guvernului grec, a dat asigurari ca "in nicio situatie nu sunt utilizate metode incompatibile cu respectul pentru viata si pentru drepturile omului".

Purtatorul de cuvant al guvernului a declarat ca Grecia se confrunta in prezent cu "cel mai mare aflux de imigranti ilegali din Uniunea Europeana", dupa ce in primele noua luni ale anului au fost arestate 83.553 de persoane in aceasta situatie.

Biroul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a criticat deja la inceputul lunii, conditiile de viata care "incalca drepturile omului", dintr-un centru pentru refugiati din Samos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.