Presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, afirma ca Ucraina isi poate asigura jumatate din necesarul de petrol si gaze naturale din propriile zacaminte.
Intr-un interviu acordat postului ucrainean de televiziune Inter, Iuscenko a declarat ca vrea sa inceapa explorarea platoului continental din Marea Neagra. In acest sens, el a „insarcinat“ autoritatile de la Kiev sa elaborareze un program separat de exploatare a zacamintelor de gaze si petrol din aceasta zona.

In acest context, liderul ucrainean a dat exemplul Turciei si Romaniei, care desfasoara deja lucrari de exctractie de petrol pe platoul continental al Marii Nege. „Avem toate motivele sa afirmam ca, peste cativa ani, vom demara extragerea gazelor naturale si a petrolului dintr-un zacamant unic, care vor fi descoperite in acest rastimp“, a precizat Iuscenko. Presedintele ucrainean este asteptat astazi la Bucuresti. Ucraina si Romania se afla in litigiu privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, problema care face obiectul arbitrajului international. Potrivit intelegerilor bilaterale existente, cele doua tari au dreptul la prospectiuni, dar nu se pot face exploatari. Liderul de la Kiev a adus in discutie semnarea de catre Ucraina a acordului cu compania americana Vanco International Limited privind explorarea adåncurilor platoului continental de pe sectorul Kerci (zona Feodosiei din peninsula Crimeea, n.r.) al Marii Negre.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.