Departamentul Apararii al Statelor Unite a anuntat testarea cu succes a Scutului antiracheta, in cadrul unui exercitiu desfasurat sambata, in arhipelagul Hawaii.
Testul din insula Kauai a vizat capacitatea de aparare la mare inaltime (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD). Cu ocazia doborarii unei rachete Scud, Agentia pentru Aparare Antiracheta a urmarit functionarea integrata a componentelor Scutului - radar, lansator, controlul focului si distrugerea tintei de catre racheta interceptoare printr-un singur impact direct. Acesta a fost cel de-al 31-lea test „hit to kill” al Scutului antiracheta executat cu succes din 2001, impotriva rachetelor cu raza scurta, medie si lunga, si al patrulea la mare inaltime, au anuntat oficialii Agentiei americane. Sistemul THAAD este testat de fortele americane, incepand de anul trecut, la bazele din New Mexico.

Deocamdata, fortele aeriene dispun de rachete de tip Patriot, capabile sa loveasca rachetele in faza terminala a zborului. De succesul testarii acestui nou sistem, capabil sa distruga rachetele-tinta la mai mare inaltime, depinde amplasarea instalatiilor Scutului american in Polonia si Cehia, probabil anul viitor. Administratia americana este totusi divizata, ministrul Apararii, Robert Gates, evocand, la reuniunea NATO din Olanda, posibilitatea amanarii amplasarii instalatiilor, pana la o intelegere cu Rusia. Presedintele Vladimir Putin a comparat, intr-un interviu, proiectul american cu criza rachetelor din 1960, care a adus Statele Unite si Uniunea Sovietica in pragul unei confruntari nucleare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.