Dezacordurile cu privire la investitiile pe pietele energetice si candidatura Moscovei la Organizatia Mondiala a Comertului domina ultimul summit UE-Rusia la care participa si presedintele Vladimir Putin.

Rusia, principalul furnizor de gaz al Uniunii Europene, si blocul celor 27 de membre sint in conflict din cauza planurilor Bruxelles-ului de a controla investitiile straine in retelele sale energetice si a refuzului Moscovei de a acorda acces companiilor europene pe propria piata, comenteaza Reuters preluata de NewsIn.

O disputa legata de embargoul rus asupra carnii poloneze a impiedicat Rusia si Uniunea Europeana sa inceapa negocierile pentru un nou acord de parteneriat si cooperare pentru a-l inlocui pe cel care expira in decembrie. Noul acord ar trebui sa contina si un capitol dedicat energiei.

Cele doua tabere au dezacorduri si in probleme comerciale, inclusiv asupra exporturilor rusesti de lemn de constructie, pe care UE vrea sa le solutioneze inainte de a-si da acordul definitiv pentru aderarea Rusiei la OMC.

Alte probleme care domina reuniunea vin din dosarul nuclear iranian si cel al provinciei Kosovo. Oficialii de ambele parti au minimalizat perspectivele unor progrese majore in timpul summitului de la Mafra, in apropiere de Lisabona.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.