La Roma, institutul pontifical pentru studii arabe si islamice - centru de cercetari al Vaticanului - a salutat scrisoarea trimisa papei de un grup de carturari musulmani, care spuneau ca daca intre musulmani si crestini nu pot fi relatii pasnice, in joc se afla "supravietuirea lumii".

Institutul pontifical a raspuns cu propria sa scrisoare.

Desi nu este o reactie oficiala a Vaticanului, BBC-ului i s-a spus ca este cel mai apropiat indiciu de pana acum asupra a ceea ce crede suveranul pontif.

Schimbul de idei sugereaza ca cele doua religii gasesc zone de interes comun - in special in lupta impotriva violentei si extremismului.

Scrisoarea, numarand 29 de pagini, reprezinta o initiativa fara precedent din partea unor carturari musulmani de a genera o dezbatere cu liderii diferitelor biserici crestine.

A fost o invitatie deschisa adresata crestinilor de a gasi un numitor comun cu musulmanii in aspectele esentiale ale credintei lor - principiul iubirii, cel al unui singur Dumnezeu si cel al dragostei fata de aproape.

"Daca intre musulmani si crestini nu e pace", au spus carturarii, "atunci lumea nu poate exista in pace".

Scrisoarea de raspuns trimisa in aceasta saptamana de Institutul Pontifical de studii arabe si islamice, semnata de cinci ierarhi crestini, este considerata o noua evolutie pozitiva.

"Suntem impresionati", spun semnatarii scrisorii, "de anvergura textului. Autorii scrisorii nu cauta refugiu intr-un convenabil protest unilateral in numele musulmanilor, ci dimpotriva, se plaseaza pe pozitia unor parteneri in cadrul umanitatii. Exista dovezi", se adauga, "de profund respect si atentie autentica acordata altora".

Scrisoarea reprezinta un prim raspuns de la Vatican. Nu e o reactie oficiala - aceasta e asteptata mai spre sfarsitul anului.

Dar in opinia unor observatori, controversatul discurs tinut de Papa Benedict la Universitatea din Regensburg, in Germania, in care a fost atins conceptul razboiului sfant, sau jihad, a servit de fapt drept catalizator pentru o dezbatere mai ampla.

Cele doua parti isi recunosc in continuare punctele esentiale de divergenta, dar in ultimul an au gasit un teren comun, moral, care ar putea sluji ca baza a unui dialog mai strans.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.