Cu doua luni inaintea referendumului francez pentru Constitutia europeana, sondajele dau vesti neplacute. Numarul voturilor negative creste si, o data cu el, pericolul respingerii tratatului si al declansarii unei crize in cadrul UE.

Eurogluma se ingroasa in Franta. Un sondaj de opinie realizat in perioada 25-26 martie a indicat o crestere semnificativa a voturilor populatiei impotriva ratificarii Constitutiei europene. O veste cel putin neplacuta, tinind cont ca vine cu numai doua luni inaintea referendumului popular pe aceasta tema. Potrivit studiului, realizat de Ipsos pentru postul de radio Europe 1 si publicatia "Le Figaro", 54% dintre respondenti intentioneaza sa voteze "impotriva" tratatului constitutional si numai 46% "pentru".

Rezultatele indica o crestere cu doua puncte procentuale a votului negativ, fata de precedentul studiu realizat de acelasi institut in perioada 18-19 martie. Mai mult, sondajul Ipsos este ultimul dintr-o serie de patru, realizate in ultimele doua saptamini, care indica acelasi lucru - intentia francezilor de a respinge Constitutia europeana. Reprezentantii institutului de sondaj au observat o crestere clara a votului negativ, pina la 58%, in rindul socialistilor si ecologistilor.

Ingrijorare la Paris

Tendinta indicata de ultimele sondaje de opinie a declansat ingrijorare printre oficialii de la Paris, care au avertizat asupra consecintelor unui vot negativ. De fapt, se pare ca presedintele Jacques Chirac a facut chiar mai mult decit atit. Potrivit presei franceze, Chirac ar fi intervenit pe linga canalul public de televiziune France 2 pentru a bloca aparitia pe post a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Chirac s-a temut ca numai zece minute de opinii liberale ale oficialului european ar putea aduce noi voturi negative, noteaza "Financial Times".

In ciuda tuturor eforturilor, campania pentru un vot pozitiv acordat Constitutiei pare sa fi esuat. Cel putin asa sustine "Le Figaro", observind ca majoritatea celor chestionati considera ca respingerea tratatului constitutional nu reprezinta un pericol la adresa UE.

Cauzele votului negativ nu stau neaparat in euroscepticism. Multi oponenti ai Constitutiei sustin ca sint proeuropeni, dar se tem ca tratatul va impune o nedorita liberalizare a economiei nationale si nu va proteja locurile de munca ale francezilor. Ultimul lucru pe care si l-ar dori in conditiile nemultumirii deja existente cu privire la rata ridicata a somajului si la reformele de pe piata muncii. Pe de alta parte, multi francezi sint nemultumiti de perspectiva aderarii Turciei si de faptul ca Franta isi pierde influenta in cadrul Uniunii Europene.

Spania a spus "da"

Franta, a avertizat presedintele Chirac, va pierde imens in autoritate si influenta in cadrul Uniunii Europene, in cazul in care referendumul popular din luna mai va respinge Constitutia. Impactul ar putea fi insa mai mare decit atit, spun analistii. Ca si in cazul Tratatului de la Maastricht, documentul trebuie sa fie ratificat de toate statele membre pentru a intra in vigoare. Un singur vot impotriva ar echivala cu respingerea tratatului si ar arunca in criza intreaga UE.

Aproape jumatate din cele 25 de state membre au anuntat organizarea de referendumuri publice, restul preferind sa ratifice documentul in cadrul parlamentului. Prima tara care a spus "da" tratatului constitutional in cadrul unei consultari publice a fost Spania, unde 77% au votat pentru si numai 17% impotriva ratificarii documentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.