Regimul separatist al lui Igor Smirnov a scornit un scrutin local pentru a-si intari controlul asupra administratiei locale din stanga Nistrului

Atat autoritatile de la Chisinau cat si societatea civila moldoveneasca au criticat "alegerile locale" desfasurate sfidator duminica in Transnistria, pe 27 martie, chiar de ziua Unirii Basrabiei cu tara. Scrutinul a fost inventat de separatistii rusofoni de la Tiraspol pentru a-si intari controlul asupra autoritatilor locale din Transnistria. ""Alegerile locale" din sovietele satesti, sovietele raionale si pentru functia de sef al administratiei raionale, organizate in regiunea transnistreana pe data de 27 martie 2005 sunt neconstitutionale si reprezinta o simulare a procesului electoral, intrucat sunt organizate de autoritati neconstitutionale, pe de o parte, si pentru ca nu intrunesc elementele necesare unui proces electoral democratic, pe de alta parte", se mentioneaza intr-un comunicat de presa dat publicitatii de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Mai multe echipe ale Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului s-au deplasat in cursul zilei de duminica in Transnistria pentru a verifica modul de desfasurare a scrutinului organizat de regimul separatist de la Tiraspol. Reprezentantii Comitetului Helsinki au observat numeroase nereguli: la scrutin isi puteau exercita votul persoane care aveau acte de identitate moldovenesti, ucrainene sau rusesti; de asemenea, s-a putut vota chiar in lipsa oricaror acte de identitate, numai in baza unui certificat emis de catre autoritatile neconstitutionale transnistrene, care confirma resedinta in regiune.

"Asemenea practici duc la denaturarea numarului total al alegatorilor si a vointei populatiei. Aceasta confirma intentia autoritatilor neconstitutionale de a crea o aparenta de interes sporit a populatiei din stanga Nistrului fata de alegerile locale, precum si o iluzie a recunoasterii de catre acestia a autoritatilor regimului separatist", a reactionat Comitetul Helsinki. "Candidatii la posturile de deputati au trecut o selectie prealabila pe criteriul fidelitatii fata de ideea separatismului, iar aceia care au indraznit sa ramana in listele de candidati au fost supusi unor presiuni psihologice si fizice. In ceea ce priveste observatorii, si acestia trebuie sa arate loialitate fata de regim.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.