George W. Bush a avertizat ca tara noastra face parte dintre statele care pot fi atinse de un atac al rachetelor iraniene

Presedintele SUA a avertizat ca Europa are nevoie urgenta de un scut american antiracheta pentru a apara aliatii sai, inclusiv Bulgaria si Romania, impotriva unor posibile atacuri ale Iranului, relateaza Mediafax. Intr-un discurs sustinut la Universitatea de Aparare Nationala din Statele Unite, Bush a declarat ca Teheranul ar putea dezvolta pana in 2015 o racheta balistica intercontinentala, capabila sa atinga Statele Unite si Europa. "Oficialii iranieni au declarat ca dezvolta rachete cu raza de actiune de 1900 de kilometri, oferindu-le posibilitatea de a ataca multi dintre aliatii nostri din cadrul NATO, inclusiv Grecia, Romania, Bulgaria si posibil Polonia, Ungaria si Slovacia", a precizat Bush la Washington. Statele Unite intentioneaza sa instaleze elemente ale scutului antiracheta in Europa, pentru a se apara fata de posibile atacuri ale unor state ca Iranul si Coreea de Nord. Rusia respinge insa proiectul american, pe care il considera o amenintare pentru securitatea sa.

"Apararea antirachete pe care o avem in vedere ar putea fi depasita cu usurinta de arsenalul nuclear al Rusiei", a comentat Bush asupra ingrijorarilor Moscovei. El a adaugat ca intentia sistemului este de a detecta tari ce ar putea ameninta Statele Unite cu un atac de rachete balistice si ca Statele Unite nu considera Rusia o asemenea tara. "Razboiul rece s-a sfarsit. Rusia nu este inamicul nostru", a declarat el, mentionand ca planurile americane pentru 10 dispozitive de interceptare de rachete in Polonia si un radar in Republica Ceha ar putea fi "depasite usor" de arsenalul de rachete masiv al Moscovei.

Scut NATO anti-racheta

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ieri pentru Mediafax, ca exista discutii la nivel de experti cu privire la crearea unui sistem antiracheta al NATO care sa protejeze si partea de sud-est a Aliantei, o decizie putand fi adoptata la summitul de la Bucuresti din 2008. Ministrul Apararii a precizat ca una dintre temele importante ale NATO, care va fi cu siguranta dezbatuta la summitul Aliantei de la Bucuresti, va fi rolul apararii antiracheta in cadrul organizatiei.

Melescanu a spus ca s-a dezvoltat la nivelul NATO un concept de baza care vizeaza inceperea unui studiu pentru completarea sistemului antiracheta al SUA, stabilit pe baza de acorduri bilaterale, cu un sistem NATO care sa inglobeze atat facilitatile SUA cat si ale altor state. Ministrul a explicat ca un acord la nivel de experti va fi incheiat pana la summitul NATO care se va desfasura la Bucuresti, in aprilie 2008, astfel incat la reuniunea Aliantei sa se ajunga la o decizie care sa tina cont de principiul solidaritatii membrilor. Intrebat in legatura cu modul in care ar putea contribui Romania la acest proiect, Melescanu a precizat ca tara noastra dispune de radare si exista de asemenea un proiect radar si un program de inzestrare care vizeaza achizitionarea de sisteme cu raza mare de actiune.

Radare la Marea Neagra

Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a declarat, marti, in cadrul lansarii oficiale a Fondului Marii Negre pentru cooperare regionala (BST) ca se poarta discutii privind un proiect complementar NATO, care sa protejeze zona de sud-est a Aliantei in fata unui atac cu racheta. "Este in discutie un proiect complementar al NATO care sa acopere zona de sud-est a Aliantei in fata rachetelor care pot ataca aceasta zona si acestea sunt cele cu raza medie si scurta de actiune, si aici sunt cuprinse Turcia, Bulgaria, Romania, sudul Italiei si Croatia, daca va fi invitata", a spus Ducaru. Romania, Bulgaria, Turcia, tarile din sud-estul NATO nu fac parte din proiectul american, pentru ca acesta se refera la apararea in fata unor rachete balistice inter-continentale, ori aceasta zona nu este vulnerabila la astfel de rachete, a adaugat oficialul roman, precizand ca rachetele inter-continentale sunt cu raza foarte lunga de actiune. "Problema care se pune la nivelul Aliantei (...) este de a complementa acest proiect american cu un proiect NATO care sa apere partea neacoperita, de sud-est a Aliantei, in fata amenintarilor cu rachete cu raza medie si scurta de actiune fata de care sunt vulnerabile", a mai spus Ducaru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.