Comunitate de imigranti bine vazuta, indienii americani au acum si un guvernator. Bine integrati, ei isi apara identitatea si cultiva relatiile Americii cu India-mama

Dupa ce a reprezentat Louisiana in Congres, Bobby Jindal, ai carui parinti au imigrat din India, a fost ales guvernator al statului - gratie unui puternic mesaj anticoruptie. La nivelul federal, indienii americani, cu un nivel de educatie si venituri superioare mediei nationale, se afirma ca urmatorul lobby puternic, dupa cel evreiesc - si se inspira chiar din organizarea acestuia.

Cu 53% din voturile alegatorilor din Louisiana, Bobby Jindal si-a devansat cei 11 oponenti, devenind nu doar cel mai tanar guvernator din SUA, dar si "primul non-alb care detine postul de la Reconstructie". "Mama si tata au venit in aceasta tara in cautarea visului american. si ghiciti ce s-a intamplat.

Au gasit visul american teafar si nevatamat chiar aici, in Louisiana", a exclamat barbatul de 36 de ani, cu un copil in brate si nevasta alaturi, in aplauzele fanilor.

Tanarul de origine in­di­ana educat la Oxford a pierdut acelasi scrutin in urma cu patru ani, dar i-a convins imediat pe conservatorii din suburbiile orasului New Orleans sa-i acorde un mandat de reprezentare in Congres.

De data asta a castigat guvernoratul gratie celor care au votat in urma cu patru ani pentru actuala guvernatoare, Kathleen Blanco, dar pe care o acuza acum de esec in tratarea catastrofalelor uragane Katrina si Rita.

In ce-l priveste, republicanul Bobby Jindal si-a facut campanie pe seama luptei impotriva coruptiei si a eliminarii din stat a celor care "s-au hranit din covata publica". Primul sau act de guvernator va fi convocarea legislativului local intr-o sesiune speciala dedicata reformei etice.

Populatie indo-americana

In cea mai scumpa campanie din Louisiana - in care doi candidati multimilionari au pus jos 10 si, respectiv, cinci milioane de dolari, bani personali -, Bobby Jindal a atras si cheltuit 11 milioane de dolari. Ajunsa la circa 2,4 milioane de indivizi, comunitatea americanilor de origine indiana, care include multi profesionisti si antreprenori de succes, isi transforma capitalul economic in forta politica.

In 2005, familiile de indieni americani castigau in medie 74.000 de dolari, cu 60% mai mult decat media nationala. Apoi, daca indienii imigranti in anii '60-'70 considerau ca India a ramas patria lor, noile generatii se simt mai mult americani si sunt tot mai implicati in viata politica a SUA. Bobby Jindal nu este decat cel mai inalt reprezentant al comunitatii.

Altii ca el sunt alesi la niveluri locale. Multi conduc campanii electorale sau contribuie financiar la ele. Ca una dintre cele mai bogate comunitati etnice din SUA, se estimeaza ca indienii americani au varsat circa 20 milioane de dolari in conturile actualilor candidati pentru Casa Alba, din ambele tabere.

Republicanii sunt tot mai bine vazuti, gratie pozitiei pro-indiene a presedintelui Bush, in timp ce democratii inca poarta ceva din povara diatribelor antioutsourcing ale fostului candidat John Kerry.

Elefantii democrati

Totusi, democrata Hillary Clinton este favorita de moment a americanilor de origine indiana. Prin vizita la New Delhi din 2000, Bill Clinton a initiat apropierea SUA de India, iar acasa a recunoscut forta masei de IT-isti indieni si a cultivat-o inclusiv in scopuri electoral-financiare. Dupa predarea functiei, domnul Clinton s-a alaturat Fundatiei America India si a revenit pe subcontinent cu diferite initiative sociale.

Cu atatea puncte acumulate de sot, este randul doamnei Clinton sa treaca de la protectionismul slujbelor din SUA la sprijinirea outsourcingului in India si sa ceara mai multe vize pentru cetatenii indieni calificati. Ca multumire, hotelierul Sant Singh Chatwal i-a organizat la New York o gala pentru adunarea a 2,5 milioane de dolari.

"Strangerea relatiilor cu India va fi o prioritate a agendei mele daca voi fi aleasa", a promis timp de 15 minute noua copresedinta a grupului India din Senatul american. Grupul similar din Congres a fost fondat de democratul Frank Pallone, reprezentant de New Jersey, unde exista o ampla comunitate indiana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.