O manifestatie dintr-un cartier turc al Bruxelles-ului, la care participau intre 600 si 800 de opozanti ai PKK, a degenerat ieri seara, in confruntari violente, a anuntat politia, care a inregistrat 10 raniti in randurile sale, informeaza NewsIn.

O suta de persoane au fost arestate, iar trei au fost deferite Parchetului pentru "tentativa de crima", dupa ce au lovit intentionat o masina a politiei cu vehiculul in care se aflau, si au provocat ranirea a trei membri ai fortelor de ordine, a explicat seful politiei din capitala belgiana, David Jansen.

"Au existat de asemenea un numar mare de contacte fizice foarte dure, pubele incendiate, vehicule avariate", a adaugat oficialul intr-un briefing de presa, dupa restabilirea ordinii pe strazile cartierului numit Mica Turcie. Manifestantii, acoperiti de cagule, au aruncat cu pietre asupra fortelor de ordine, a anuntat agentia Belga.

Chemati la manifestatie prin SMS, sute de tineri s-au adunat in mai multe puncte din cartierul cu populatie majoritar imigranta, cu incepere de la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei). Manifestatia nu fusese insa autorizata de autoritatile locale.

Turcii au agitat steaguri ale tarii lor si au scandat sloganuri ostile PKK intr-un protest similar celor care se intampla in ultimele zile in Turcia. Protestatarii au scandat astfel impotriva kurzilor separatisti din PKK, miscare considerata terorista de Ankara, Uniunea Europeana si Statele Unite.

"Partidul terorist PKK a comis atentate impotriva comunitatii turce. Aceasta grupare este subventionata de tari europene, acest lucru trebuie sa inceteze", a declarat un manifestant unei televiziuni locale.

"Oamenii sunt foarte ingrijorati de ceea ce se petrece acolo, dar aceasta nu are nicio legatura cu situatia de aici. Ceea ce s-a intamplat este foarte grav pentru integrarea" imigrantilor in Belgia, a declarat la randul sau, Mohammed Jabour, adjunct la primaria comunei Saint-Josse.

La Bruxelles, luni seara, de asemenea, cateva zeci de tineri nationalisti turci au vandalizat o cafenea al carei proprietar era un irakian de origine kurda. Politia belgiana a anuntat intensificarea masurilor de securitate din cartier, pentru a evita noi incidente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.