Un fost agent CIA care a participat la operatiunile de cautare si apoi la executarea lui Che Guevara va vindemaine, la licitatie, circa zece suvite din parul simbolului revolutionar, relateaza NewsIn.

Aceasta actiune a fost deja criticata in intreaga lume si in special de vaduva lui Che, Aleida March, in varsta de 71 de ani, care s-a declarat indignata.

In afara de aceste suvite, Gustavo Villoldo vrea sa vanda si fotografii cu cadavrul lui Che si un joc cu amprente digitale. Villoldo a spus ca a taiat suvitele si a luat amprentele pentru a le demonstra superiorilor ca si-a indeplinit misiunea.

Mainile cadavrului au fost sectionate, iar casa care organizeaza licitatia, Heritage Auction Galleries din Dallas, nu a precizat daca respectivele amprente au fost obtinute inainte sau dupa amputare. Pretul de pornire pentru aceste "trofee" macabre este 100.000 de dolari.

Fostul agent CIA de origine cubaneza il considera in continuare pe Che "un criminal si un bandit a carui ucidere era necesara", a declarat Tom Slater, de la casa de licitatii.

Capturat la 8 octombrie 1967 dupa 11 luni de gherila, Che Guevara a fost executat de armata boliviana in ziua urmatoare, in La Higuera. Cadavrul a fost expus ca un trofeu de catre autoritati, inainte de a fi inmormantat in secret la Vallegrande. Ramasitele pamantesti ale lui Che, descoperite in 1997, au fost transferate in Cuba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.